Beröringsskräck saknas hos regeringen – bra

När jag skriver bloggar så är det svårt att vara positiv, även om jag försöker vara kreativ och se lösningar. Det gällde både på den förra Alliansregeringens tid och dagens regering. Och på ett område var den förra regeringen dålig, den hade beröringsskräck. Ville inte ta i näringslivet. Näringslivet var ett särintresse. Där är dagens regering mycket mer pragmatisk och realistisk, vill jag påpeka.

Låt oss se på digitaliseringen. Där händer en hel del, där regeringen vågar göra insatser. Låt mig ta några goda exempel, för att avsluta med ett skräckexempel.

Detta är bara en del av de initiativ som regeringen tagit för att främja digitaliseringen. Ett samrådsorgan inrättades redan förra året:

 • Digitaliseringsrådet, som är ett transparent organ, som kan hjälpa till utveckla digitalisringen, särskilt för privat sektor.

Utifrån givna förutsättningar är digitaliseringsarbetet som regeringen gör inte dåligt. Helheten saknas dock. Men “hands on”  präglar regeringen, dvs avsaknad av beröringsskräck. Vilket är positivt. Mycket av det som sker är dock inte känt, därför kan dessa rader.vara intressanta.

Det finns en så kallad Digitaliserings-strategi, som regeringen beslöt i maj 2017, men den är ett skämt, en halvbra B-uppsats.. Se tidigare blogg. Här redovisas också den stuprörs-digitalisering som sker..

Sammanfattning: Ett helhetsgrepp erfordras. Så riktigt bra är det inte. Även om mycket görs. Ett steg emot en samordning kan har kommit idag. En Chief Digital Officer har utsetts av regeringen. Hon heter Åsa Zetterberg, skulle ha sitt säte på Statsrådsberedningen, och lyda under statsminister Stefan Löfven, men nu lyder under digitaliserings-minister Peter Eriksson. Hon behöver ett annat mandat än idag, och det verkar växa fram. Dagens Industri skriver om detta; Hela Sveriges IT-chef

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Beröringsskräck saknas hos regeringen – bra

 1. Ruskigt med alla statliga organ som skall “hjälpa”Näringslivet.
  “Look around in our cities! There are no statues of committees”

 2. Jo glädjande att beröringsskräcken saknas. Jag önskar digitaliseringen lycka till! Framsteg här är avgörande för Sveriges konkurrenskraft.

  Nu önskar jag att regeringskansliet tog liknande initiativ inom immaterialrätten. Här har stora framsteg gjorts inom upphovsrätten. Patenträtten och speciellt dess skydd för uppfinnare, start-up-företag och universitetsforskare är en stor lucka i den svenska innovationspolitiken. Är forskning- och innovationsfinansiärerna samt lärosätena medvetna om detta?

  Ett exempel; Kapitalsvaga aktörer har ett svagt skydd – närmast obefintligt. Andra länder har rättssystem, som ger avsevärt bättre skydd för de kapitalsvaga.

  Här finns möjligheter att visa politisk handlingskraft. Ser vi detta under denna mandatperiod eller nästa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.