Delningsekonomin har kommit för att stanna och utvecklas

En av de mest frapperande slagen i den nya ekonomin, styrd av digitaliseringen, är delningsekonomin. Där har nu Uber och Airnb varit i fokus. Men delningen går mycket längre, till bilpooler, som Sunfleet. Nu riskerar Europa och Sverige komma på efterkälken. De gamla strukturerna i ekonomin slår akt om sina egna intressen, och politikerna förstår ofta inte utvecklingen. Den har t o m visat sig i riksdagens utskottsarbete, där den nya ekonomin, och tekniken den bygger på, välkomnas av de unga, medan de äldre stretar emot.

EU-kommissionen ska analysera Uber och komma med ett strategiförslag för taxinäringen i oktober. Men frågan är också uppe i EU-domstolen, som väntas fatta beslut, meddela en dom, i slutet på 2016, dvs om drygt ett år. Under tiden kommer Uber att ta för sig och växa. Detta är indikationer på att EU är en bakåtsträvande kontinent. Nu bör man givetvis inte döma EU än, men mycket tyder på detta, tyvärr.

I tisdags hade Financial Times en krönika av John Thornhill, tidningen Deputy Editor. Rubriken var “Borderless world of technology threatens Europe´s business base“. Fritt översatt: Den gränsöverskridande teknologin hotar näringslivet i EU. Europa använder sin aktivism när det gäller antitrust till att slå vakt opm sitt eget. vi kan se hur EU-kommissionen försöker massakrera Google, vilket man inte kommer att lyckas med, utan spm i stället kommer att skada oss européer.

Till sist för Dig som vill läsa in dig på delningsekonomin. Först en rak och enkel beskrivning av Anna Felländer i Dagens Nyheter i somras. Sedan en länk till The Sharing Economy,  utgiven av Etreprenörskapsforum i somras. The Economist har givit en bra beskrivning av The Rise of the sharing economy. I slutet på juli skrev nationalekonomen Mårten Blix i DI, “Delningsekonomin är sund

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.