Fortsätt lyssna på Assar Lindbeck

Förvisso hörde vi den tråkiga nyheten att Assar Lindbeck gick bort i förra veckan, mitt i sitt verksamma liv, trots sina 90 år. Hyllningarna till honom när han fyllt de 90 åren skedde i Stockholms Universitets Aula. Under ledning av professor John Hassler. Det var mycket givande. Läs själv. Detta är vad de ansvariga politikern borde läsa, t ex Stefan Löfven.

Assar Lindbeck höll sitt seminarium den 10 mars i år. Han såg tre kriser, där migrationskrisen är den allvarligaste. Hand åsikter där kan sammanfattas så här:

 Professor Assar Lindbeck påpekar att Sverige inte klarar av lågproduktiv massiv invandring. Det leder till en stor permanent arbetslöshet bland invandrarna. Samtidigt som massinvandringen innebär att landets sociala struktur förstörs. Det blir en stor påfrestning  på vården som vi får svårt klara av. En ökad kriminalitet kommer också i spåren av massinvandringen eftersom vårt land inte klarar integreringen.

Några axplock från Assar Lindbeck, att lyssna på och ta intryck av:

  1. Sverige behöver inte vara en kapitalexportör. Vi bör investera hemmavid mer. Särskilt i infrastruktur och bostäder. Varför ska vi exportera vårt kapital? frågade Assar Lindbeck många gånger. Här i maj 2013.
  2. Politikerna behöver arbeta snabbt. Det påpekade Assar Lindbeck i en intervju i Dagens Nyheter i januari förra året. Hän hänvisade till att hans egen kommission för 25 år sedan som snabbutredde Sveriges problem och framtid på tre månader.
  3. I en annan intervju, i Dagens Industri den 5 september 2018 påpekade Assar Lindbeck att Sverige inte hänger med, “Sverige slöt sina ögon”.

Ovan finns länkar till uttalanden och artiklar som Assar Lindbeck medverkat i ovan. Och det finns all anledning att läsa och ta till sig den kunskap och det omdöme som en av Sveriges genom tiderna främste nationalekonom står för. 

Tänk om landets ansvariga politiker kunde ta sig tid att läsa vad Assar Lindbeck skrivit. Inte minst Ekonomikommissionen från 1994, och sedan använde både analyser och slutsatser för att skapa framtidens Sverige. Då skulle vi kunna utnyttja den potential vi har. Då skulle det fantastiska Sverige kunna bli ännu mycket bättre.

PS En intressant minnesartikel har professor Lars Calmfors skrivit i DN “Assar Lindbecks dörr stod alltid öppen för forskarkollegorna”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Fortsätt lyssna på Assar Lindbeck

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.