Anders Borg på Entreprenörskapsforum med fokus på innovation

Det är helt klart nu att finansminister Anders Borg har insett hur viktig innovation är for den ekonomiska utvecklingen. Bara det faktum att Borg kom till Entreprenörskapsforum visar hans starka engagemang i innovationsfrågorna, eller innovationsekonomin, som jag tycker vi bör använda som begrepp. Trots Afrikaresan, Bryssel och igår också Finanspolitiska rådet, så var det en avspänd, ja nästan uppslupen, finansminister som kom i god tid till gårdagens seminarium i Grünevaldhallen, och stannade hela eftermiddagen.

Regeringens nya nya inriktning, blev synlig i statsverkspropositioneen i höstas. Redan tidigare hade det dock kommit signaler och efter proppen i höstas framträdde Borg både på Entreprenörskapsforum och SNS med en öppenhet för skatteförändringar som främjar innovation och entreprenörskap. Nu sade Borg igår inget konkret om vad som kommer, men jag skulle våga sätta min hatt (jag har en sådan) i pant på att personaloptioner kommer att få en förändrad beskattning, snart.

Samhällsklimatet, med skatter och regelverk, måste vara innovationsvänligt, sa Borg. Han tog också till sig det som professor Maryann Feldman presenterade i sin forskning, som fick stora entreprenörforskarpriset i går, Global Award. Ett pris som Pontus Braunerhjelm lite skämtsamt jämförde med Nobelpriset i ekonomi. Forskningen som får priset visar att engagerade entreprenörer kan driva fram nya företag ocvh satsningar även utanför stora centra. Det är drivkraften, engagemanget, som är avgörande. Något som Anders Borg underströk också.

Vad är då regringens uppgift i en innovationsekonomi? Anders Borg angav tre huvuduppgifter för det ekonomiska systemet, för staten:

  • Ett skattesystem som främjar ekonomisk tillväxt
  • Öppna marknader
  • Låga kostnader (även på regelsidan) att bedriva näringsverksamhet

Vad tänker då den svenska regeringen göra för att stimulera ekonomin? En fråga som var aktuell igår på seminariet efter Anders Borgs uttalande i Bryssel i tisdags om att Europa måste satsa, kan inte spara sig ur finanskrisen. Inget konkret besked kom, men Borg sa att om man inte vet vad man skall göra så kan man satsa på vägar och järnvägar. Infrastrukturen är “extremt viktig” för ekonomin, sa Borg. Ytterligare en markering som visar på det paradigmskifte som skett i regeringens politik.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.