Är Naturvårdsverket till för att stoppa företag?

När man studerar det som skett och nu sker i Pajala undrar man om Naturvårdsverket tror att det finns till för att stoppa företag. Där finns ett gruvföretag, som bytt ägare en gång, efter en konkurs (prisras för järnmalm). Det konkursade företaget, Northland Resources, togs över av Kaunis Iron. Bland tillgångarna fanns givetvis gruvbrytnings-tillståndet, annars hade övriga tillgångar inte varit särskilt mycket värda, och arbetslösheten hade blivit stor.

Tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Norrbotten gav gav det nya bolaget Kaunis Iron rätt att bedriva verksamhet baserad på det gamla tillståndet. Detta protesterade Naturvårdsverket emot och begärde en återkallelse av det gällande tillståndet. Inget konkret skäl har angivits, utan handläggaren Ingela Hiltula anger bara: “Detta upplever jag fortfarande vore en rimlig väg att gå”. Länsstyrelsen å sin sida intygar att ingen konkret incident inträffat som påkallar återkallandet av tillståndet.

Ett år efter att gruvbrytningen återupptages inger Kaunis Iron en ny tillståndsansökan, som ska vara mer modern, ta upp fler frågor, inklusive en möjlighet att bryta två andra fyndigheter i området. Den frågan ska avgöras i början på nästa år, 2022.

Hade Naturvårdsverket varit till för företaget, och för Norrbotten, liksom landet Sverige, borde man för det första inte krävt att ett gällande tillstånd ska återkallas, utan i stället fundera på hur ett nytt tillstånd kan utformas. Detta finns dock inte på kartan. Det är en princip, som kan förstöra både miljardbelopp och 100-tals människors arbete.

Nu finns det en grundlag i Sverige som ger den svenska regeringen rätt att styra landet, ja inte bara en rätt, utan också en skyldighet. Något som regeringen inte gjorde under Pandemin, enligt två betänkanden från Corona-kommissionen.

Men det är inte för sent att använda Regeringsformen när det gäller Kaunisgruvan.. Detta är läget enligt en utredning som Sten Heckscher genomförde 2007: Det är regeringen som har ansvaret. Läs och begrunda. Så regeringen skulle direkt kunna gå in och ta över Naturvårdsverkets aktivitet när det gäller Kaunis Iron. Eller tycker regeringen att det är riktigt att återkalla ett tillstånd som kostar miljarder samtidigt som hundratals människor blir arbetslösa? Vore det inte bättre att hjälpa till – om så behövs – så att den framgångsrika verksamheten kan fortsätta?

Källor:

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.