Det är tragiskt att Sverige är ett så oförmöget land

Stefan Löfven kallar det för att peka finger. När man påpekar vad som inte fungerar i krisens Corona. Så är det inte, det är tragiskt. Sverige skulle kunna om vi gjorde det vi borde göra och inte alltid ropar efter en ny utredning. Och sedan inte vet om vi ska gå hela vägen fram, eller bara en liten bit. Som regel blir besluten ofullständiga och genomförandet likaså. Så har Sverige fungerat i decennier.

Corona-krisen har blottlagt hur det politiska systemet fungerar i Sverige. Trist att det ska till en Pandemi innan det står helt klart hur det politiska systemet brister.

Detta kallar jag för tragik. Och ansvaret ligger på det politiska systemet, inte på den senaste regeringen.

Samtidigt är Sverige landet vi nästan alla som bor här vill leva i, även om vi kunde välja ett annat land.

Möjligheternas Land

Det skulle jag vilja kalla Sverige. Vi har potentialen, men utnyttjar den inte.

De ansvariga politikerna idag lever i en Fantasivärld. De föreställer sig att regelverket är riktigt. De har skapat ett politiskt administrativt system som Richard Swartz beskrev i en krönika för några dagar sedan.

Regeringen pratar men inget händer” påpekar Jonas Sjöstedt i en intervju i Expressen  den 7 juni, som kallar Stefan Löfven för “handfallen” och “valhänt”

Det är inte alltid som jag delar Vänsterledarens uppfattning, men här stämmer det. Problemet är, vilket inte Jonas Sjöstedt inser, att Pandemin har blivit ett lackmustest för hela det politiska systemet i Sverige. 

Det är verkligen tur att näringslivet inte alls blivit smittat av den politiska sektors oförmåga. Det är därför vi lever ganska hyggligt i vårt land.

.Ett annat exempel, förre regeringsledamoten (S), Carl Tham i Aftonbladet samma dag, den 7 juni: “Ni bluffade – Sveriges beredskap var inte god”

I söndagens partiledardebatt i Agenda ägnades sista delen åt ekonomin och näringslivet. Det var en oklar diskussion, utan ens besked om företag med stora omsättningsförluster i maj månad ska få fortsatt stöd, Ingen tog upp det faktum att stöden till omställningen inte betalas ut förrän i augusti månad. Partiledarna borde har läst professor John Hasslers utmärkta krönika i Expressen dagen före debatten: “Finansministerns tystnad skadar Sveriges ekonomi”

PS Det är symptomatiskt att på Nationaldagen gör TV4 detta Hovreportage med Stefan Löfven på Harpsund, utan de svåra frågor som alla väntar svar på. Denna första gång som journalister får en möjlighet att intervjua Statsministern, som varit onåbar under hela våren för verkliga intervjuer. Visst reportaget är sympatiskt, men är det rätt att göra ett Gull i Gull-reportage idag, när hanteringen av krisen verkligen är i fokus?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Det är tragiskt att Sverige är ett så oförmöget land

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.