e-Government från Tallinn

Det är från Öster som ljuset kommer. Så också nu när det gäller eGovernment. Dvs en statliga administration som utnyttjar dagens digitala möjligheter. Då kommer vi inte behöva ökat skattetryck, men ändå bli effektivare. Se på Danmark som rationaliserat bort breven i offentlig sektor, till stor nackdel dock för PostNord, som förlorat 90 procent av brevmarknaden.

Tallinn Declaration on eGovernment

Denna deklaration antog EU-länderna vid ministermöte förra fredagen. Sverige företräddes av Ardalan Shekarabi. Han har i regeringen ansvar för digitaliseringen av offentlig sektor. Det skulle vara intressant att få en utvärdering av det Tallinn-deklarationen föreslår och var Sverige ligger idag. Min tro att vi har en stor förbättringspotential.

Sveriges digitalisring sker tyvärr på det statliga planet enligt Stuprörs-modellen. Ingen samordning sker, trots att frågan varit under arbete i nu ett och ett halvt år. Men inget händer.

Generellt ligger Sverige, som en gång var i topp, inte så bra till på digitalisringens område. Och frågan är om inte regeringen är ett av hindren.

Här är en mer läsbar version av deklarationen, men då missar man alla ministrarnas  namnteckningar, dock.

Estland ligger bra till på digitaliseringens område. Nu kan man, Du också, bli e-medborgare i Estland. Det har nu britter upptäck, som ett sätt att klara sig förbi Brexit. Sverige ligger på sjunde plats i denna ranking.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.