För två månader sedan bad Stefan Löfven Sydkorea om råd – vad har hänt?

Fredagen den 20 mars ringde Stefan Löfven upp Sydkoreas president, kanske inspirerad av min blogg eller Dagens Nyheters artikel om hur Sydkorea hanterat Pandemin. Med stor framgång. Dagen efter telefonsamtalet kunde man läsa därom i Svenska Dagbladet.

Vilka åtgärder har gjort framgång i Sydkorea?

  • Snabbhet, snabbhet och åter snabbhet
  • En effektiv smittspårning med hjälp av tester och en app.
  • En samarbete med fyra sydkoreanska företag som kunde producera testutrustning.
  • Hela 140.000 tester i veckan i mitten på mars. Och fler nu.
  • Hela 500 mobila teststationer som var igång i landet inom ett par veckor (mitten mars)

Hur det har gått i Sydkorea kan läsas här, men också i andra media. Totalt smittade 11.018 med 260 avlidna. Nu är det dock en viss backlash, som blir intressant att följa.

Vad kan Sverige lära av Sydkorea? En blogg den 13 mars.

Idag kan vi läsa i Dagens Nyheter att den svenska test-appen blivit stoppad på grund av bristande samarbete mellan MSB och Folkhälsomyndigheten. Skälet till stoppet verkar vara att FHM tycker att integriteten hotas av app-spårning. Den måste vara anonym. Men, vitsen med ett smittspårning måste väl vara att man vet vem som är smittad och vilka som varit i vederbörandes närhet? Detta strul har pågått sedan i slutet på mars. Utan att regeringen visar ledarskap.

Min fråga då, den 13 mars i år, och fortfarande idag: Hur länge ska vi i Sverige acceptera att det politiska och administrativa systemet inte fungerar?

Inte bara när det gäller Corona-bekämpningen är Sydkorea ett land att ta lärdom av. Stefan Löfven besökte därför Sydkorea redan i oktober 2013. Ett år innan han blev statsminister. Men dessa erfarenheter verkar han inte ha omsatt till svensk politik. Läs min blogg “Sydkorea – ett land att ta lärdom av?”, efter att jag gjort ett besök där för tre år sedan..

PS Finns det någon journalist som frågat statsminister Stefan Löfven vad han lärt sig av erfarenheterna i Sydkorea?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.