Kladdigt, sa Svenska Dagbladet

Peter Norman ska nu bli ledamot i Swedbanks styrelse. Det ska godkännas av Finansinspektionen. Så här skrev SvD i helgen:

“Ett pikant inslag i sammanhanget är att Finansinspektionen, med Erik Thedéen som ny generaldirektör, nu ska lämplighetspröva Peter Norman som styrelseledamot i Swedbank.

Erik Thedéen har tidigare jobbat som statssekreterare på näringsdepartementet. Att gamla jobbarkompisen Erik Thedéen ska godkänna sin tidigare chef och parhäst Peter Norman känns något kladdigt. Man kan i och för sig utgå från att FI sköter alla eventuella jävrisker på ett lämpligt sätt. Men blotta misstanken att FI:s granskning av Swedbank kan blir mjukare är inte helt oproblematiskt.”

Snart är det dags för alla som sitter i styrelser för privata bolag och som sysslar med välfärd/omsorg, att lämplighets-prövas också. Liksom alla tusentals i ledningsgrupperna där. Helt otroligt och olämpligt, samt dyrt. Låt de ansvariga ta prövningen och fatta beslut. Det gynnar Sverige. Svensk tillväxt ligger inte i mer byråkrati.

Idag fortsätter SvD sitt misstänkliggörande av Peter Norman. Om de tycker han är olämplig borde man säga så. Norman är väl som tidigare finansmarknadsminister väl granskad i offentligheten, men något ska man väl skriva om…

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.