Statsministerns strategiska arbete har ersatts av en kommitté

Under lång tid har statsminister Stefan Löfven brottats med hur den viktigaste framtids tekniken – digitaliseringen – ska drivas i Sverige. Han har funderat, alldeles för länge förvisso, hur en central samordning ska utformas. Förra hösten kom Löfven fram till att en CDO, Chief Digital Officer, borde installeras, underställd statsministern. Han förhandlade med sin “digitaliserings-minister” Peter Eriksson, som inte gillade tanken, utan själv ville sitta i statsministerns ställe och styra.

Sagt och gjort. Peter Eriksson anställde en CDO, Åsa Zetterberg, bakom statsministerns rygg. Och en pressrelease, med dubbla budskap, offentliggjorde utnämningen, så att CDOn både lydde under Peter Eriksson och Stefan Löfven. Men i verkligheten innebar Erikssons anställning av CDOn att funktionen, som skulle inrättats på statsrådsberedningen, inte blev av. Sedan skedde ett omtänk från Löfvens sida, CDOn skulle överföras till Statsrådsberedningen och NIR (Nationella Innovationsrådet), som skulle bli dess hemmahamn. Detta skulle ha skett i somras, men statsministern orkade inte ända fram.

I stället hoppade näringsminister Mikael Damberg in, han som tycker sig vara regeringens verklige digitaliseringsansvarige. Han tillsatt den 16 augusti en Digitaliserings-kommitté, som ska syssla med “Samordnad och accelererad policyutveckling kopplad till den fjärde industriella revolutionens teknologier”. Denna kommitté ska göra en del av det som CDOn på statsrådsberedningen borde ha svarat för, men kommittén är både för senfärdig och för begränsad.

.Vad är då Digitalisrings-kommitténs uppgifter? Vi läser i Kommittédirektiven:

  • Analysera och föreslå regelverki form av författningar och andra föreskrifter
  • Identifiera och utveckla EU-rätten och internationell rätt av betydelse
  • Vidare analysera och föreslå stndarder, finansiella styrmedel och processer
  • Deltaga i World Economic Forums arbete med digitaliseringen, som man blivit inbjuden till
  • Utveckla OECD:s förslag i “Going Digital: Policy Review of Sweden”, som kom i somras
  • Här ska policylabb och regulatoriska “sandlådor” utvecklas
  • Regeringens förmåga att hantera komplexa och sektorövergripande frågeställningar ska stärkas
  • Kommittén ska ta sin utgångspunkt i regeringens arbete med de fem samverkansprogrammen

Sedan skär direktiven uppdraget på ytterligare en led under frågan: Vad kommittén ska göra. Det är bara att läsa själv för den som är nördig nog.

Lite om digitaliserings-historien i Sverige, som verkligen inte är något att skryta med, finns härMan kan notera att Moderaterna verkar vara kunniga om digitaliseringens betydelse och hur man ska gå vidare, om möjlighet gives.Det ska understrykas att näringslivet givetvis utvecklat sin digitalisering, men tyvärr har den politiska och offentliga sektorn släpat efter,

Där finns mycket att redovisa, bland annat den till Sundsvall utlokaliserade Digitaliserings-myndigheten DIGG, vars uppgift är kraftigt begränsad. Frågan är vilken kompetens myndigheten fått, för Sundsvall lär inte vara den mest attraktiva orten för våra IT- specialister. Och det är långt till Stockholm, där de flesta myndigheter, liksom regeringskansliet, ligger.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.