Ukraina avancerar smart – Rysslands problem bara växer

Den ryska armen har förlorat har förlorat halva sin stridsstyrka genom kriget med Ukraina. Det konstaterar UK:s arméchef Admiral Sir Tony Radakin. Ryssland har enlig Storbritannien förlorat hela 2.500 stridsvagnar. Ukraina å sin sida har nu fler stridsvagnar än Ryssland, med detta land som största leverantör, även av nya stridsvagnar, Skälet är att man erövrat 100-tals ryska stridsvagnar som helt sonika övergivits.

Ukrainas framryckning – motoffensiv – går tydligen enligt plan. Man vill försöka bibehålla en död ukrainsk soldat mot 8 ryska, så snabba framryckningar med de många tusen minor som ligger överallt är ingen god idé. En viktig insats här är bekämpningen av den ryska militära infrastrukturen. Ukrainas låga dödlighet bekräftas av den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE i en studie man gjort.

Ukraina fortsätter alltså att bekämpa den ryska stridsförmågan på djupet och slår mot artilleri, luftvärn, logistik och ledningsplatser samt truppsammandragningar. Detta har skett under en månad nu, som en del i – början på – motoffensiven. Ukraina utnyttjar nu den kapacitet som Världens första drönar-brigad uppnått. Arbetet med denna startade för ett år sedan. Andra länder är nyfikna, men Ukraina har inte velat dela med sig, i vart fall inte sprida information om kapaciteten, som lär vara god.  Spaningsdrönare går flera mil in bakom fronten och kan sedan eld-leda mot bakre enheter på den ryska sidan.

Vill återkomma till att Ukrainas offensiv går enligt plan genom att  citera två av de ledande befattningshavarna i den ukrainska försvarsmakten. Det är Oleksandr Syrskyi, Ukrainas arméchef och Oleksandr Tarnavskyi, befälhavare  över de “operational and strategic group of troops” som tillsammans uttalade sig för någon dag sedan i ABC News. De sade där att motoffensiven är “going according to plan”, och att Ukraina bibehåller sin potential

De uttalanden som ledande försvarspolitiker och befälhavare i Ukraina gjort hittills har varit korrekta, för att inte säga försiktiga och återhållsamma. De förstår säkert att överdrivna påståenden får en negativ inverkan på omgivningen.

Ryssland har det inte lätt. Den stora oredan lär gälla i landet. Inte nog med att Prigozhin tågade mot Moskva och fick fri lejd till Belarus. Nu har han kunnat återvända till Ryssland och hämtat både vapen och pengar där. I St Petersburg kom Prigozhin i tisdags med en karavan med beväpnade soldater och besökte stadens ledning och fick tillbaka vapen och annat som den ryska militären eller polisen beslagtagit i hans högkvarter som ligger i staden. Idag har Belarus president intygat att Prigozhin flugit till St Petersburg, men att han nu kanske är i Moskva. Han lär också ha fått miljardbelopp under veckan från den ryska staten för insatser han gjort i kriget mot Ukraina.

Hur gick kriget senaste dygnet? Då dödades ca 600 ryssar och sex stridsvagnar samt femton pansarskytte-skyttefordon slogs ut. Vidare oskadliggjorde man bakom fronten 22 artillerisystem, en salvpjäs, ett luftvärnssystem, 23 transportfordon och sju enheter särskild utrustning.

Sedan kan vi svenskar notera att statsminister Ulf Kristersson gör framsteg i NATO-frågan. Viktigt också för övriga Västländer och Ukraina.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ukraina avancerar smart – Rysslands problem bara växer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.