Underligt: Två Trygghetsorganisationer strider om verksamheten

Det finns nu två konkurrerande Trygghetsorganisationer i Sverige:

  • Stiftelsen Tryggare Sverige en partipolitiskt och obunden NGO  som drivs utan vinstintresse. För att hjälpa brottsdrabbade och förebygga brott.
  • Centrum för AMP.  Affärs- och MedborgarPlats-modell, för att “skapa säkra, trygga och attraktiva platser för människor att bo på och vistas i”.

Tryggare Sverige leds av Magnus Lindgren som generalsekreterare, Den bildades 1998 och finansieras genom bidrag från näringslivet och enskilda. Denna stiftelse medverkade i den Trygghetskommission som Svensk försäkring  initierade och som Fredrik Reinfeldt fick leda och som avslutade sin verksamhet den siste december 2018.

Centrum för AMP som leds av Fredrik Reinfeldt som ordförande bildades förra året. Den har fått stark kritik för att söka konkurrera med Stiftelsen Tryggare Sverige, som känner sig lurad. Beskrivs av Dagens Industri. Finansiera den nya och konkurrerande organisationen gör Svensk Försäkring och Svensk Handel och några fastighetsbolag.

Underligt att inte Svensk Försäkring inte lät Trygghetsfonden också sköta den verksamhet som nu Centrum för AMF ska göra.

I tidningarna nu kan man se en uppblossande strid om verkligheten. I går skrev Magnus Lindgren, generalsekreterare i Stiftelsen Tryggare Sverige, en debattartikel i Dagens Nyheter om brotten och otryggheten och påpekade att situationen är självförvållad. Underförstått är att Fredrik Reinfeldt har ett stort ansvar här, och det instämmer de flesta i. Men inget namn nämndes.

Vad tog då Magnus Lindgren upp? I en 8-punktslista nämnder han bland annat:

  • Utformningen av bostadsområdena så att de inte främjar anonymitet och brottslighet
  • Lokalt förankrad polis och inte fjärrpolis
  • Tystnadskulturen som gör att anonyma vittnen och kronvittnen behövs
  • En misslyckad narkotikapolitik
  • Brist på lokalt förankrad polis har gett de gäng-kriminella ett vakuum att verka i.
  • Migrationskrisen med praktiska och ekonomiska utmaningar som inte klaras av

Det ska bli intressant att se vad den som har huvudansvaret för att de borgliga regeringarna inte gjorde något för att stoppa gängkriminaliteten, Fredrik Reinfeldt har att säga. Att Reinfeldt, som är en av de som har huvudansvaret för läget idag, arbetar med trygghetskapande åtgärder är anmärkningsvärt. Han borde stå i “skamvrån” i stället, eller i vart fall gå ut och erkänna: Jag har ett stort ansvar. Tillsammans med Göran Persson och Stefan Löfven.

Men så fungerar inte det svenska politiska systemet. De ansvariga erkänner aldrig, säger möjligen att de varit naiva, och får inte ta något ansvar. Trist, kan man säga.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.