Vem tog taxi till kriget? Svar: Staffan Heimerson

I höstas kom Staffan Heimerson  ut med sin 38:e bok. Kanske den allra värdefullaste “Jag tog taxi till kriget” heter boken som kan beställas bland annat på Adlibris och Bokus.

Så här beskrivs boken:

“Staffan Heimerson har rapporterat från 34 krig och varit korrespondent i 13 länder på fem kontinenter. Här skriver han personligt, initierat och engagerat, med lika delar humor och allvar om sina erfarenheter och upplevelser av att vara på plats i krigsdrabbade områden.”

Du som vill se och lyssna till Staffan Heimersson kan gå in på Axess intervju, gjord av Lotta Gröning, på YouTube 

Faktum är att Staffan Heimerson för oss tillbaka till många av de krig som präglat  efterkrigstiden. En beskrivning av den moderna historien. Det är en alldeles otroligt intressant och viktig redovisning av vad Världen upplevt efter det förra Världskriget. Vietnamkriget oräknat.

Varför har jag inte läst denna bok tidigare? Svaret är: Tiden och att jag inte visste/förstod hur spännande och viktig Heimersons bok är. Men jag tog med den på en resa till Spanien för några veckor sedan. Och här är min recension och rekommendation.

Det är klart att Du ska läsa “Jag tog taxi till kriget”. Inte endast för att den är intressant och viktig beskrivning av efterkrigstiden, utan för att boken är väldigt rolig att läsa. Tycker Du annorlunda, så hör av Dig.

Även Ukraina finns med i boken, även om Staffan Heimerson inte varit där under det nu pågående kriget, men väl 2011. Han anger i boken att om det fanns en krutdurk, så är Ukraina “sprängdegen”. Helt rätt, så var det. Han fångar också upp dagens läge med citat från president Zelensky. På frågan från journalister när han ska befria de ockuperade områdena, så blir svaret från presidenten: “Kom ihåg att ni valde en komiker. Inte en trollkarl”. Själv kan jag konstatera att Zelensky nu utlovat en befrielse, för det är inga trollerier, utan motivation och hårt arbete.

På tal om hårt arbete vill jag nämna att i Ukraina har den ryska 72:a brigadens två frontkompanier tillintetgjorts och drivits drivits på flykt sydväst om Bakhmut. I går. Ryssarna har där övergett ett område på kanske 4 km2. Något hundratal dödade och sårade ryska soldater och fem krigsfångar är facit. Resten av ryssarna flydde.

Så åter till Heimersons bok. Där finns Sarajevo 1994, Mosul 2017, Angola 1975 och Afghanistan 2001. För att nämna några av de 34 krigen.

PS Kan inte låta bli att berätta: I Moskva klagar invånarna på att man inte kunde beställa taxi igår. Orsaken var/är att den ryska telekrigföringen har jammat GPS, som alltså inte fungerar. Rädslan för drönare ligger bakom.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.