Vi inbillar oss att Västvärlden är innovativ

I höst kom Fredrik Erixon och Björn Weigel med boken “The Innovation Illusion“. Den har jag skrivit om en gång, men jag tycker den är så bra att jag vill tipsa om den igen. Inte minst sedan boken var föremål för ett initierat seminarium för ett par dagar sedan, och jag tänkt till ytterligare.

En verkligt bra julklapps-bok, vill jag säga. På Adlibris får man den till ett facilt pris och inom ett par dagar.

Boken har nu kommit upp på Financial Times “Books of the Year” En av 10 på området Business. Egentligen borde den hamnat under kategorin “Economy” tycker jag. Boken visar att försiktighet, förutsägbarhet, säkerhet och kontroll styr företagen, särskilt de stora.

Stora äldre företag är oftast försiktiga, vill inte rubba befintliga produkter eller affärsmodeller. Administrationen i bolagen är dessutom  kolosser. Normalt ska dessa bolag styra mot mellan 25 och 40 mål, som styrelse och ledning satt upp.

Till detta kommer det ofantliga regelverk, med skatter, som styr bolagens verksamhet. Där de stora bolagen har fördelar gentemot de mindre, dock. Vilket gör att innovativa växande företag hämmas.

The Economist har också uppmärksammat boken. På ett mycket uppskattande och intressant sätt.

Dagens Industri skrev om boken i måndags, “Innovationer har blivit en bristvara”

Ägandet är också ett hinder för den innovativa utvecklingen. Kapitalisterna har blivit institutioner. Industrin har blivit finansiella företag. Investerare har blivit pensionssparare.

What is Next? Ingen vet, men helt klart är, från denna banbrytande bok. att Västerlandet måste få en annan struktur än idag. Sverige har potentialen att gå före…

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vi inbillar oss att Västvärlden är innovativ

  1. Tack för Dina informationsfyllda brev!
    Jag fortsätter att läsa med undran över ett växande antal spörsmål.

    GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.