Viktiga steg är tagna för Ukraina i kriget mot den ryska invasionen

Idag hade jag tänkt blogga om hur den svenska och europeiska kreativiteten kan utvecklas. Något som Entreprenörskapsforum satsar stort på  Nu har är professorerna Pontus Braunerhjelm och Magnus Henrekson skrivit forsknings-boken “Unleashing Society´s Innovative Capacity“. En utveckling som president Macron också uttalade sig för vid sitt besök i Sverige. “EU måste steppa upp och satsa mer pengar på forskning och innovation för att kunna tävla mot USA och Kina”, sa Macron. Men, det som händer i och med Ukraina gör att jag väntar till nästa vecka med forskningen och entreprenörskapet.

Redan nu kan Du använda länkarna ovan om Du vill botanisera om hur kreativiteten ska kunna utvecklas och användas.

I går beskrev bloggen hur det ryska kriget mot Ukraina utvecklas. Det kan Du se här.

Först vill jag, som alla medier nu gör, nämna det stora långsiktiga stödet till Ukraina som EU beslöt om igår morse. Viktigast är givetvis att Ukraina nu har ett säkert och stort stöd på 54 miljarder euro. Fram t o m 2027. Länken går till Kiev Independent, den utmärkta nättidningen som är utmärkt. (Man bör stödja den om man abonnerar, även om det är gratis)

Till detta ska läggas att Ungerns premiärminister Viktor Orban tvingas acceptera hjälp till Ukraina, även om han skulle vilja gå Vladimir Putins väg och tvinga fram “en vapenvila och fredsförhandlingar”, något som bara skulle gynna Ryssland. Varje dag har nämligen den ryska ledningen med Putin i spetsen talat om att integrera hela Ukraina i den Ryska Federationen. En vapenvila blir smaskens för den aggressive lögnaren Vladimir Putin, som nu ställt om Ryssland till en krigsekonomi, trots att man egentligen inte har råd. Det är ryska folket som får lida.

Det Du ser i media att IMF nu förutspår en ökad BNP i Ryssland är i verkligheten fake. Uppgifterna baseras helt på ensidiga ryska uppgifter. Därtill kommer att en stor del är “försvar”, Ryssland säger själv att vapenproduktionen står för 6 procent av BNP. Förmodligen är den mycket större. Lägg därtill kostnaderna för soldaterna i kriget och de 400.000 som dött eller invalidiserats. Den verksamheten lär inte befolkningen i Ryssland kunna äta. Nu upplever hela 55 procent av ryssarna att ekonomin är problemet för dem. Den ryska ekonomin är inte riktigt lika stor som den nordiska sammantaget. Bloggen upprepar: Ryssland har inte råd med detta krig.

Här lägger jag återigen in sången “Brevet till Ryssland”, som är en fantastisk framställning av Björn Ende, på YouTube, som tar 6 minuter med ett innehåll och upplevelse som jag inte tror Du kan vara utan, när Du väl hört den. Sprid den. Ett par tusen bloggläsare torde redan sett den.

Så över till själva kriget. Ukrainas ÖB, Valerii Zaluzhny, beskrev i CNN igår att kriget måste utvecklas efter en strategi med tre huvudlinjer: Högteknologi och anpassning till de tillgångar som finns (både materiel och manskap) samt ett utnyttjandet av nya stridsmöjligheter. Det sistnämnda inrymmer, det bloggen flera gånger observerat, angreppen mot viktiga strategiska militära infrastrukturenheter inne i Ryssland, som oljedepåer, vapenproduktion, energianläggningar och militära enheter – ledningscentraler. Detta uttrycker Zaluzhnyi genom att säga “eliminera fienden”, så att den inte kan komma tillbaka i ett nytt krig mot Ukraina.

Angreppen på strategiska objekt i Ryssland pågår nu och kommer öka i styrka, det är Bloggens prognos.

Det sägs i många medier, understödda av Ryssland, att det har funnits en konflikt mellan presidenten Zelensky och ÖB. Från bådas kanslier har detta dementerats. Hur det ligger till vet inte jag.

Nu när EU har beslutat om sitt stora stöd till Ukraina så kommer det vara lättare för USA att besluta om det militära stödet som nu dröjt. Bloggen tror att USA –  Joe Byden – löser ut stödet. Det finns många republikaner som stöder Ukraina. Det verkar dessutom som om EU och de europeiska länderna är villiga att träda in om USA tvekar. Glöm inte att Tyskland bara för någon vecka sedan beslöt om ett stort militärt stöd. Under våren-sommaren så kommer också de efterlängtade 60-70 F-16 planen. Detta kommer göra skillnad

En annan insats, som Ryssland kommer göra, eller snarare tvingas se på, är utnyttjandet av de frysta ryska tillgångarna. Hela 300 miljarder USD. Det finns handläggning både i USA och i EU som talar för att detta kommer ske under innevarande år. Den eminente ukrainske utrikesministern Kuleba säger sig idag vara säker om en sådan här utgång.

Jag upprepar inför helgen Ryssland har det inte särskilt bra idag. De gör allt för att spela Allan, verkar belåtna med utvecklingen, men i grunder måste de vara djupt bekymrade. Tänk bara när inte bara fyra utan kanske 24 oljedepåer gått upp i rök eller exploderat. Förutom dussintals andra attacker mot objekt i Ryssland.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.