Tidigare har ryska företaget Severstal försett SSAB med järnmalm. Nu kan denna inte levereras längre då ägaren och oligarken Aleksej Mordasjov står på EU:s sanktions-lista. Detta illustrerar hur viktigt det är att få fram mer järnmalm i Sverige. Det gör att den blivande Kallakgruvan i Jokkmokk kommer in i bilden. Den skulle kunna leverera mycket järnmalm. Men, även andra delar av EU vill också försäkra sig om järnmalm, gärna från gruvor i Europa. Aktierna stiger för gruvaktierna generellt, vilket gör bilden ljus för vårt land.
Kallakgruvan i Jokkmokk har varit i fokus i media. Dagens Nyheter har inte hållit sig neutral i sin nyhetsrapportering, det konstaterar Näringslivets Mediainstitut i en studie. Dagens Nyheter lyfter stort fram gruvmotståndet. Miljörörelsens perspektiv tillsammans med samernas dominerar. Det vore intressant att höra hur DN:s ledning resonerar när gruvmotståndet tillåts dominera så här. Tidningen verkar inte alls intresserad av att redovisa varför vi behöver gruvor. Det vore verkligen på sin plats att DN sätter Kallakgruvan i sitt rätta perspektiv .
Igår hade Svenska Dagbladet en artikel över fyra helsidor om Kallakgruvan, med många bilder, som inte innehöll några sakfrågor över huvud taget. En ren skräpartikel. Rubriken var “Renar mot järnmalm när beslut om ny gruva ska tas”. Men där fanns ingenting om rennäringen och hur den skulle drabbas. Inte heller något om vad gruvan skulle stå för, vilka metaller som skulle utvinnas, vilka investeringar som behövdes och vilket tidsperspektiv man talar om. Fyra sidor rent skräp med andra ord. Och givetvis positiv till anti-gruvrörelsen. Detta är inget som SvD borde stå för.
Nu ska snart regeringen ta ställning till gruvan, och då kan man hoppas att Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson leder regeringen rätt. Han älskar ju gruvor, och här finns en sådan etablering som inte verkar störa vare sig området eller rennäringen. Jokkmokk är en stor kommun. Den har en yta som motsvarar Skåne, Halland och Blekinge tillsammans.
Av denna gigantiska kommun skulle Kallakgruvan uppta en tusendel, en promille av ytan Kvar blir mer än 99 procent av marken, så ingen kan säga att samerna blir utan. Rennäringen kan fortsätta precis som nu.
I en tidigare blogg skrev jag också om Kallakgruvan “Nu ska vi se hur mycket regeringen älskar gruvor – för Sveriges skull” Där fångade vi upp Ärkebiskopen som påstod att Kallak-gruvan inte var andligen hållbar. Upp till bevis! Eller skratta bara. Med en sådan Ärkebiskop behöver vi ingen kyrka.
Hela Europa behöver för sin försörjning utnyttja och utvinna inhemska råvaror. Om vi inte gör det, riskerar vi a) egen bristsituation, b) att konkurrera med fattiga länder om knappa resurser.