Washington andas optimism

Den amerikanska mediabilden av den ekonomiska utvecklingen är betydligt ljusare än den europeiska. Det är mitt klara intryck efter några dagar i den amerikanska huvudstaden. Denna positiva attityd, i motsats till här i Europa, påverkar utvecklingen positivt. Det amerikanska entreprenörskapet gör sig gällande på alla plan, vilket märks på forskningensområdet och, sysselsättningen och ekonomiska aktiviteter.

Den nya ekonomiska forskningen, som tar hänsyn till mänskligt beteende, får här vatten på sin kvarn. Två forskare att nämna i sammanhanget är George A. Akerlof and Robert J. Shiller. Vi människor agerar inte som robotar, utan tar just mänskliga intryck. Det skall bli intressant att se vilka forskare som nu studerar effekterna av skillnaderna mellan USA och Europa (och för den delen också Asien) och vad de kommer fram till.

Några dagar på AAAS Forum i Washington, å Entreprenörsksforums vägnar, ger många intryck, som jag vill förmedla. Skulle gjort det ursprungligen på plats, men kontaktproblem med min bloggsida omöjliggjorde tyvärr detta. Mitt starkaste intryck är just den dynamik och framåtanda spm USA uppvisar. Förvisso finns där både ledningsproblem i politiken coh sakfrågor som verkar svåra att lösa som vapenlagar och sjukvård. Men, trots problem, så finns optimismen på plats. (AAAS motto är Advancing Science Serving Society, en övergripande samarbetsorganisation för vetenskap, teknologi och innovation).

Den budgetstupstock, som alla talar om i USA, har förvisso varit negativ för forskningsfinansieringen, men inte alls så dramatisk som ryktet gjort gällande. FoU-fiansieringen har totalt minskat något på försvarssidan, men ökat på den civila sidan. Totalt uppgår den federala FoU-insatserna till dryga 140 miljarder USD, eller cirka 0,8 procent av BNP. Det är något mindre än i Sverige, men inte mycket och tar man hänsyn till den kritiska massan, så är USA långt före oss.

Det privata näringslivet står för dryga 70 procent av FoU-verksamheten i USA, vilket betyder att FoU-n sammantaget i USA, blir 2,6 – 2,7 procent av BNP. Detta är också något mindre är i Sverige. Vi kommer väl ned till 3,2 procent FoU, när statistiken för 2012 väl blir klar. USA har därtill något som vi kan ta efter, ett självspelande piano, där aktörerna samverkar, och man vågar sig på nya lösningar, t ex på läkemedlesområdet, som jag skall återkomma till i ett annat blogginlägg.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.