Ytterligare positiva inslag i regeringen

Som jag skrev i tisdags, sedan den nya regeringen tillträtt, så är det mest positiva att vi nu fått en statsminister, Magdalena Andersson, som både kan tala och argumentera samt förhoppningsvis också leda både regeringen och landet (Styra landet heter det i Regeringsformen).

Samtidigt som man inte kan bortse ifrån att “Sverige kan bättre” drabbar den förda regeringspolitiken, och det borde statsministern erkänna. Annars blir frågan: Bättre än vad? Någon som våra journalister skarpt borde ha frågat om och om igen –  ända till dess man får svar. Men, ack, det hör tydligen inte till journalistyrket att ta upp svåra frågor.

I går lyfte jag den nye digitaliseringsministern, Khashayar Farmanbar, som väl förtrogen med digitalisering, vilket inte är fel för en sådan minister. Att veta hur det egna sakområdet är beskaffat måste underlätta arbetet. Det gäller nu att Farmanbar får mandat och även kan övertyga sina ministerkollegor att digitaliseringen är en avgörande fråga för Sveriges framtid – även för klimatet. Farmanbar har även området energi, som vi hoppas att han också kan lösa, även om han knappast här kan beskyllas för att vara insatt i sakområdet. Hans insatser har varit att stoppa vindkraftverk i Nacka kommun.

Den tredje minister som jag tänkte lyfta fram är näringsministern, Kålle (Karl-Petter) Thorwaldsson, som nu yttrat en del avsikter, som verkar intressanta. Han vill ha en bättre dialog mellan politiken och näringslivet. När Stefan Löfven hade blivit vald till partiledare lovade han i en stor artikel i Dagens Nyheter (september 2012) att genomföra “Affärsplan Sverige” tillsammans med näringslivet. Därav blev ingenting, och inte heller här brydde sig landets journalister att ta upp den frågan. Obegripligt.

Kanske tänker Thorwaldsson gå fram den vägen nu? Han säger sig se arga debattartiklar i alla tidningar han öppnar. Det saknas personal, kompetensutvecklingen fungerar inte, tillgången till el är för dålig och tillståndsgivningen tar för lång tid. Thorwaldsson vill att näringslivet ska prioritera och sedan vill han vara med och lösa problemen.

Thorwaldsson vill öppna nya gruvor. Vi älskar gruvor i Socialdemokraterna, säger han. I talkshowen Nordegren och Epstein igår trodde han t o m på en ny gruva redan före valet. Glad över att Miljöpartiet försvunnit, som de allra flesta är.

Sedan vill Thorwaldsson också se en långsiktig lösning på Cementa. Det låter också trösterikt.

Detta är positiva nyheter, som därför bör lyftas. Samtidigt som de sätts in i sitt sammanhang.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.