Amatörernas julafton fortsätter, nu med nedstängningen av restaurangerna

Hur kan regeringen fortsätta och arbeta fram åtgärder – stöd eller regler – utan att fråga de som kan? Utan egna kunskaper? Den frågan har jag ställt otaliga gånger. De svenska journalisterna har aldrig ställt den frågan till den svenska regeringen.

Det finns skäl att stänga restaurangerna tidigare, det tror jag också, men hur detta ska ske? Nu klurar regeringen ut på egen hand, kanske med hjälp av FHM, att all spritutskänkning ska upphöra klockan 22.00. Vilket betyder att restaurangerna måste stänga 22.30.

Varför hemlighålla dessa tankar? Varför inte sitta ned med branschen, och folk som kan näringen, och se vad som skulle ge effekt? Jag hade förstått hemlighetsmakeriet om Ryssland då kunde ta över alla våra restauranger. Men, nu är det ingen sådan risk, och funderingar kring restaurangernas öppettider kan knappast anser vara statshemligheter.

I stället så slår regeringen ett nytt slag för Amatörernas Julafton. Så härligt för regeringen att- utan sakkunskap – kunna besluta om restaurangernas verksamhet. Precis som man gjort med alla stödåtgärder för landets företag, utan att veta hur dessa företag fungerar.

Här kan Du se den dåliga effekten av regeringens stödåtgärder.

Att göra restriktioner för restaurangernas verksamhet, särskilt de sena kvällarna och den åtföljande trängseln, är säkert riktig. Men, hur en sådan åtgärd ska genomföras, vilka tider som bör gälla, borde ha diskuterats med branschen. De påpekar t ex nu att 23.00 kunde varit en lämpligare tid för stängning. Och det finns säkert flera andra frågor att överväga. Varför fortsätter regeringen i stället med Amatörernas Julafton? Låter regeringskansliets medarbetare försöka utforma något som ska passa landets restaurangnäring, utan att ha n aning om hur denna fungerar.

Därför har de stödprogram som genomförts inte alls varit tillräckligt effektiva. Det har näringslivets företrädare sagt på olika sätt, men alldeles för tyst och diplomatiskt. 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.