Annie Lööf har fått med Anders Borg

De senaste förhandsnyheterna från regeringen visar att Annie Lööf har lyckats få med Anders Borg på många insatser till fromma för det svenska innovationsklimatet. Det skall dock samtidigt sägas att Anders Borg själv insett att mikroekonomin betydelse för den ekonomiska tillväxten. Låt oss se vad som händer, och kan komma att hända. Här är de två ministrarnas presentation från i fredags, intressant, inte minst eftersom den kommer från finansen.

Från regeringen, och där främst Anders Borg och Annie Lööf, har det kommit flera förslag, som skall ingå i budgeten. (Den18 september) Där hittar vi regelförenklingar för småföretag, slopad (inte förverkligad) månadsredovisning till skattemyndigheterna för mindre företag, internationaliseringshjälp till småföretag, en pilotverksamhet för ny teknik till SME, en miljöteknikfond, investeringsavdrag, och momsnedsättning för forskning i mindre företag. Listan kan göras längre, men viktigt är att regeringen börjar intressera sig.

En del reagerar och tycker att regeringen inte alls skall engagera sig. Det svarade finansminister Anders Borg på genom att säga att konkurrensen i världen är stenhård. Skall vi hänga med i globaliseringen måste alla krafter samverka, och även offentliga sidan måste vara med. Det är ett paradigmskifte i regeringen, med början i förra årets budgetproposition, som vi har kunnat notera. Redan tidigare har jag talat om en banbrytande bok, som just visar hur viktig den offentliga satsningen är. Det är Mariana Mazzucato som skrivit boken “The Entrepreneurial State”.

Det skall sägas att allt Mazzucato kommer fram till kan inte “köpas”, åtminstone inte av mig. Hon menar att när företag som Apple och Google får så mycket i forskningsresultat betalat av staten, så borde de betala tillbaka, kanske en särskild skatt. Det är helt fel. Entreprenörerna gör en fantastisk insats, och marknadskunskapen är avgörande för en framgångsrik kommersialisering. Frågan har jag diskuterat med Googles Nicklas Lundblad, som givit svar på tal. Se bloggen med flera kommentarer och intressanta länkar.

Snart kommer budgeten, den 18 september, och jag är säker på att den har en innovatinsprägel. Bygga landet, blir nog ett tema som följer på förra årets statsbudget. Inte heller blir jag förvånad om 3:12 reglerna blir förbättrade i förhållande till tidigare förslag.

Regeringen, och inte minst finansminister Anders Borg, är inne i en läroprocess. Det är inte så lätt att driva fram en innovationspolitik, om man inte sysslat med detta tidigare. Det går att ta intryck av andra länder, men inte kopiera. Och sedan behöver Sverige kanske göra sådant som andra inte gör. Trial and error måste tillåtas. Ett innovationspolitiskt ramverk, som komplement till den finanspolitiska kommer troligen framöver. Välkommet, säger jag.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Annie Lööf har fått med Anders Borg

  1. Tack för denna rapport Håkan. Det tycks som om statsbudgeten kommer att vara positiv för innovations-politiken. Men jag finner inget om skyddet för små företags immaterialrätt, t.ex. en patentombudsman enligt förslag från SUF, Sveriges Ingeniörer m.fl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.