Är det dags att tillsätta en Mesighets-Kommission?

Frågan är om det inte är dags att tillsätta en Mesighets-Kommission i Sverige. Det verkar som om vårt land alltid ligger efter,.men vi klarar oss genom att ha sluppit två världskrig och är ett välutbildat homogent folk. Och de stora svårigheter som vi upplever redovisas inte i media. Se på Hedemora t ex, som Aftonbladet i lördags redovisade utförligt. De kriminella har  tagit över.

 Vad det är för fel på Sverige? Världens bästa land. Jo: På område efter område så säger de ansvariga: Detta borde vi ha förstått. Och, när man väl inser bristerna, så händer inte mycket. Politikerna väntar med åtgärder så länge som möjligt. Och sedan handlar de långsamt, vilket gör att erforderlig  lagstiftning, regler och resurser dröjer.

Vi fortsätter att vara mesiga eller blunda med båda ögonen. Eller välj vilken synonym Du vill: feg, rädd, ängslig, klemig, ynklig, försiktig, mjäkig, pjoskig, sjåpig, räddhågad, harhjärtad, mesaktig. Välj det som passar Dig.

Mesighets-Kommissionens uppgift är att gå igenom de viktiga problemområden som Sverige står inför. Kommissionen borde för varje område kartlägga följande:

 1. När problemet identifierades allmänt, vilket betyder att media skriver om det. Och vilka problem som där anges, och hur allvarliga  problemen är
 2. Hur lång tid det tar innan politikerna säger sig vilja agera och ingripa eller ändra
 3. Hur lång tid det sedan tar för politikerna att utreda, bereda och sedermera genomföra åtgärderna/lagstiftningen.
 4. Vilka områden som man “glömde” bort
 5. Var åtgärderna tillräckliga, hur ser läget ut idag?
 6. Vad behöver nu göras, enligt allmän uppfattning?

De områden som borde ingå i Mesighets-Kommissionens uppgifter är

 • Gängkriminaliteten
 • Terrorismen
 • Skolan
 • Bostadsbristen
 • Tågen
 • Försvaret
 • Sjukvården

Sedan finns det flera andra områden som skulle kunna läggas till, men jag stoppar här. Sedan bör Mesighets-Kommissionen få en avslutande uppgift: Att föreslå hur vi ska åtgärda mesigheten, få politikerna att identifiera problemen i tid och vidtaga åtgärder direkt. Samt hur vi ska få ett regeringskansli som fungerar och kan genomföra alla åtgärder snabbt och effektivt. (Se Riksrevisionen som underkänner regeringens och 12 myndigheters samordning kring organiserad brottslighet ända sedan 2008, så här är det över hela linjen)

Det är ingen lätt uppgift Mesighets-Kommissionen får, men den är viktig.

Många tycker väl att jag borde publicerat denna blogg den 1 april , men då i stället under rubriken: Regeringen har tillsatt en Mesighets-Kommission. Men. det gjorde jag inte. Och frågan är dessutom, för att vara allvarlig, om inte problemen är alltför viktiga för att skämta om. Lika fel som när SOS Alarm skojade om ett nytt larmnummer för vänsterhänta.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Är det dags att tillsätta en Mesighets-Kommission?

 1. Hola Håkan!

  Skitbra skrivet. Det är inte bara Riksgälden som ska reagera. Riksrevisionsverkets borde titta på samtliga myndigheter eftersom de drivs improduktivt och slösar skattebetalarnas pengar. DESSUTOM är våra politiker inte utbildade. Hur ska de veta om det de inte de vet och varför de inte vet eftersom de inte förstår vad de håller på med?

 2. En lika beklämmande som strålande beskrivning! Varför måste civilisationer och samhällen, vilket historien bevisar, krascha och brinna, innan det sker en ”reset” och nästa cykel börjar om? Jo för människans natur och lustar har inte förändrats, till trots all teknikutveckling och innovation. Vi får hoppas det kommer något nytt och bättre styrelseskick efter denna vända! Vi skulle behöva ersätta alla karriärpolitiker och en hel del mesiga tjänstemän med AI – ett orakel som behåller vår samlade erfarenhet om vad som funkar, och inte funkar, över tid, och som vi kan rådfråga från fall till fall för att slippa göra om samma misstag om och om igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.