Är det någon som har svängdörrar, så är det Suhonen

Svängdörren idag är DN.Debatt, och det är Suhonen som använt den: “Svårt se klart när kapitalets lobbyister har partibok från S” I den angrips Svängdörrarnas förlovade land – Sverige.

I går bloggade jag om Daniel Suhonen och hans sk tankesmedja Katalys, som vill ta bort marknadsekonomin och  gör Sverige till ett socialistiskt land. Det är Håkan Juholts idéer, som han fick respass för av sitt eget parti, Socialdemokraterna, som nu är tillbaka. Det är klasskamp som ska gälla nu, om Suhonen får bestämma.

Men Suhonen gör inte detta på egna meriter, visar inte att socialismen – marxismen är bättre än den marknadsekonomi vi har. Han gör det genom att angripa dagens ekonomiska system. Han framträder på Socialistiskt Forum och framhåller där revisionsvägen, och inte revolution. Men målet är detsamma. En socialistisk stat utan marknadsekonomi, eller som Suhonen föredrar att kalla den “kapitalism”, för att göra anrättningen mer aptitlig.

När man kollar upp Socialistiskt Forum, så ser jag att såväl LO som ABF stödjer deras verksamhet. LO-ordföranden Thorwaldsson är stolt prisutdelare på detta marxistiska fäste. Har alltså Landsorganisationen gått tillbaka till marxismen, som man tog avstånd från i början på 1900-talet? Det är intressant att nysta upp Katalys olika förgreningar, och då visar det sig att marxismen kommer fram igen i Sverige.

Till LO-ordförande Thorwaldsson vill jag frågan: Ställer LO upp på marxismen och klasskampen? Finansierar LO Katalys, något som fem LO-förbund gör? De stödjande förbunden är:

 • Byggnads
 • Elektrikerna
 • Fastighetsanställda
 • Målarna
 • Seko

Svängdörrs-artikeln i Dagens Nyheter angrips lobbyismen och att politiker tar uppdrag i näringslivet. En artikel som saknar saklighet, är bara ett tyckande. Den skicklige regissören heter Daniel Suhonen, som vill starta klasskamp i Sverige och införa ett marxismen.. Några av huvudpunkternai artiklen

 • Politiker som går över till näringslivet.är korruptionsbenägna.
 • Politiker säljer inflytande över demokratin
 • Att en tydlig majoritet inte vill ha vinstutdelning i välfärden ( SIFO visade förra året att 37-38 procent accepterar vinstutdelning, lika många var emot, och 20 procent ingen uppfattning) Tydlig?
 • Näringslivets intressen skulle döljas genom lobbyism. (Näringslivets inställning i olika frågor är mycket väl kända och transparenta.)
 • Lång karenstid för politiker krävs för “att förhindra korruption”. (Finns det några bevis för anklagelsen?)
 • Näringslivets företrädare beskylls för att ha svaga band till vanliga medborgare. (Anställer merparten av svenskarna)

Så argumenterar marxistiska företrädare, som vill starta en klasskamp. Men detta döljer man. Skickligt. Men medförfattaren Sigurd Allern är det norska kommunistpartiets grundare och ledare. Som var ett maoistiskt parti.

Nu ska Daniel Suhonen bli krönikör på Aftonbladets ledarsida. Från och med den 3 mars. Överensstämmer marxismen med tidningens värdegrund?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.