Artificiell intelligens viktig – Wallenbergarna tar ledningen

I måndags var det dags för Smarta Samtal igen. Under Mia Odabas utmärkta ledning diskuterades artificiell intelligens. Ett intressant samtal utvecklade sig, som visar att Sverige har en god potential. Det betyder att vi inte alls är så duktiga som vi tror. Egentligen ligger vi efter, något som deltagande näringsminister Mikael Damberg tidigare uttalat, men nu låg han ganska lågt.

I Ny teknik sa Mikael Damberg den 26 februari i år:

 Sverige är inte världsledande när det gäller ai. De satsningar som gjorts på området har uppfattats som små och splittrade, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Wallenbergarna är de som driver på när det gäller Artificiell Intelligens. Det visas av öronmärkta satsningar på området: Wallenberg-stiftelsen satsar 1,6 miljard och regeringen en halv miljard, båda på tio år. Relationen borde vara den omvända. Då var det någon i panelen som påpekade att Sydkorea satsar 18 miljarder på robotar under några år. Och Kina 19 miljarder kronor på den nya tekniken bara i år.

Den 4 oktober i år hölls ett heldags-seminarium “Work in the future 2018” på Handelshögskolan, på initiativ av Marcus Wallenberg. Programmet visar den höga nivån på seminariet. Flaggat för detta har också andra personer gjort en artikel i Dagens Industri på  temat “Så klarar vi nästa strukturomvandling” 

Dagens Nyheters Johan Schück uppmärksammade seminariet i en artikel.

Att Sverige på offentlig och politisk sida är så senfärdig när det gäller digitaliseringen och artificiell intelligens beror på regeringens stuprörspolitik. Statsminister Stefan Löfven drog frågan i långbänk i två och ett halvt år, för att sluta med att inte göra något alls.

I Dagens Nyheter kunde vi för två månader sedan läsa , ”Digitalisering avgör Sveriges framtid som ledande nation”. Skriven av ekonomiprofessor Pontus Braunerhjelm. Läsvärd!

För ett år sedan utvecklade Storbritannien på ett välstrukturerat sätt framtidens arbete med den nya teknologin. Här finns många länkar till det arbetet i min blogg för snart ett år sedan. (Sent ska syndarn vakna – Sverige)

För den som vill läsa och höra om artificiell intelligens kan jag rekommendera World Economic Forum, WEF, som har en bra hemsida. Man måste registrera sig, men det är lätt. Och man riskerar inte att få en massa reklam eller tävlingar om man registrerar sig.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.