Assar Lindbeck: Sverige dåligt rustat för en stor invandring

Den 5 januari publicerade Dagens Nyheter en debattartikel skriven av landets ekonom-nestor Assar Lindbeck och ekonomiprofessorn Mats Persson. Det är en varningsklocka som heter duga. Och Assar Lindbeck har den rätta bakgrunden med Lindbeck-kommissionen 1993 och ett socialdemokratiskt förflutet. Så han vet vad han talar om. “Sverige illa rustat för fortsatt stor invandring” lyder rubriken på artikeln.

Dagens eko uppmärksammade artikeln i ett kort inslag inslag samma dag.

I övrigt verkar det ha varit tyst i media. Men allvarligare är att ansvariga politiker också tigit. Det verkar som om de ansvariga inte vill beröra frågan. Den är för känslig. För några månader sedan konstaterade statsminister Stefan Löfven att invandringen måste minska. Men då fick han smisk av miljöpartisterna i regeringen. Och sedan dess har statsministern helt sonika hållit tyst.

Möjlighet till integration beror på tre faktorer, påpekar Lindbeck och Persson:

 • Immigrationens storlek
 • Invandrargruppens sammansättning
 • Sveriges förmåga att ta emot invandrare

Sedan 2012 ligger uppehållstillstånden på över 100.00 årligen. De senaste åren på över 120.000. Det gör att dagens svenska befolkning till 13 procent är född utomlands. Den högsta siffran i något EU-land.

Våra nya medborgare har en utbildningsnivå som är lägre än i de flesta andra EU-länder.

Hur är det då med arbetslösheten? Den är bland de utlandsfödda hög, cirka 15 procent. Den är ännu högre i i Grekland och Spanien, men där är andelen utlandsfödda dock mindre än i vårt land.

Sverige är illa rustat för att hantera nya stora invandrarströmmar, konstaterar Lindbeck och Persson. Sverige måste reformera:

 • Bostadsmarknaden
 • Arbetsmarknaden
 • Rättsväsendet
 • Skolan

De åtgärder som vidtagits förefaller helt otillräckliga, säger ekonomiprofessorerna. De avslutar med följande hemska slutsats:

“Invandring utan ekonomisk och social integration leder visserligen till ökad bnp, men det sociala priset blir högt. Vi får ett turbulent, segregerat och riskfyllt samhälle.”

Dessa mycket sansade och respekterade ekonomer konstaterar alltså att “Vi får ett turbulent, segregerat och riskfyllt samhälle.”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Assar Lindbeck: Sverige dåligt rustat för en stor invandring

 1. Man behöver inte vara professor och nationalekonom för att förstå det du bloggar om. Det räcker med grundskolematematik och tillgång till statistik samt rationellt tänkande. Nu försöker partierna övertrumfa varandra kring ytterligare pengar till kommunerna. Varför behövs mer pengar – svaret kommer framförallt från s-ledda kommuner, vi klarar inte flyktingströmmen. Flyktingpolitik och arbetskraftsinvandring är 2 helt olika spörsmål. Själv har jag invandrade släktingar från Eritrea och Sudan, de jobbar som bussmekaniker, undersköterska och IT-specialist. Försörjer sig själva, är en del av Sverige och jag högaktar dem!

 2. Resultatet av Regeringens och politikernas invandringspolitik heter Partiet Nyans som nu vill in i Riksdagen och på sikt ta över landet – eller hur?
  Dessa människor har redan erövrat de s k No Go Zones som de ockuperat från Sverige där idag inga svenska blåljusinsatser tillåts. Vi får alltså ett parti som vill in i Sveriges Riksdag som kommer från ockuperat område!
  OCH det verkar som ingen reagerar på att detta händer. Sverige är ett tryggt land säger Statsministern!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.