Assistansersättningen fortsätter som en kriminell bankomat

Det är nu mer än två år sedan som socialminister Lena Hallengren fick en begäran från Försäkringskassan att man genom en enkel lagändring skulle stoppa utbetalningar till icke godkända assistansbolag. Ingenting har hänt. Utan de som fått sina tillstånd indragna har kunnat fortsätta få statens pengar. Med Lena Hallengrens goda minne har de bolag som IVO dragit in tillståndet för fortsatt att ta in assistansersättningar.

Det endast krävts var en justering av lagen om LSS, där det angivits att bolag som fått sina assistens-tillstånd indragna av IVA inte heller skulle få ta emot ersättning. Men denna enkla justering har inte socialminister Hallengren och hennes departement inte orkat åtgärda under de gångna två åren.

Två år har alltså gått sedan Försäkringskassan begärde en lagändring av socialminister Lena Hallengren. Men det räcker inte med detta. Redan 2010 upptäcktes och skrevs om missbruket av assistens-ersättningen. Därefter har fem SOU-utredningar sedan 2015 uppmärksammat fusk och problem.  Sedan görs ingenting.

Försäkringskassan har dessutom bett under flera år att få rätt att göra egna undersökningar, vilket man inte haft. Inte ens har Försäkringskassan fått utreda assistenterna och deras förehavanden. En längre genomgång av detta gjorde jag i min blogg den 4 februari i år.

Är det någon som kan tala om för mig om någon enda journalist har frågat Lena Hallengren om dröjsmålet med åtgärder under flera år?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

4 svar på ”Assistansersättningen fortsätter som en kriminell bankomat

 1. Vem är förvånad, det finns inga kritiska journalister på mainstreammedia ej heller på SR och SvT eller på Tv4, de skulle bli av med sina anställningar om de antydde något ofördelaktigt om regeringen. Idag gäller självcensur.

 2. Hej
  Stillsamma journalister för all del men vi har väl även en opposition som kan driva dessa frågor.

 3. Det är obegripligt. Men det är så mycket som är svårt att ta in. Ett annat paradexempel på långbänk är hur våra pass missbrukades. De kunde “tappas” många gånger
  och vips kom det ett nytt. Nu har det blivit lite strängare. Men många har säkert tjänat mycket på detta.

 4. Detta förvånar mig inte. Tyvärr. Om det handlar om lättja, otillbörliga hänsyn eller korruption vet jag inte. Men jag tror att journalister är så beroende av sina myndighetskontakter och bidrag etc, att man alltid fegar ur.
  Jag har försökt alla tänkbara sätt att lyfta fram de allmänna domstolarnas systematiskt partiska bedömning av advokaternas ansvar för vårdslösa, illojala, svekfulla och skadebringande handläggning av civilrättsliga uppdrag. Men advokatkåren har favoriserats i över ett hundra år och sluppit ta ansvar när misskötta klienter stämt vederbörande.
  Endast 1 promille av dessa klienter har haft framgång i svensk domstol. Men i Danmark däremot uppemot 60 procent bifall till klienterna!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.