Att leka med elden är alltid lika farligt

Det ser vi nu i värmeböljan, där skogsbränderna avlöser varandra. Det ser vi också i välfärdssektorn. Regeringens lek med välfärdsföretagen visar att också den elden tagit fäste. De ansvariga politikerna borde läsa den intervju som DN gjorde förra tisdagen med Per Franzén, Sverigechef för riskkapitalbolaget EQT. “Välfärdsföretagen iskalla för riskkapitalister”.Läs den och förfäras. Ska politiker agera så här?

I valrörelsen 2014 sa vår nuvarande statsminister att kvaliteten var den viktigaste frågan för välfärdsföretagen. Även  i debatter gav den blivande statsministern beskedet att en vinstbegränsning inte skulle genomföras. Idag är det tydligt att man inte kunde lita på detta löfte. Den eld som därför kom fri har haft förödande effekter.

Den tydligaste beskrivningen av eldens härjningar sker i en intervju med bl a Per Franzén, Sverigechef för riskkapitalbolaget EQT. I DN den 5 juni med rubriken “Välfärdsbolagen iskalla.…”:  

  • EQT har fått in 120 miljarder för investering inom hälsovård. Det kommer nu ske i andra länder, för man måste ha en minst 10-årig horisont, och osäkerheten är för stor i Sverige (även om Riskdagen nu stoppat ett förslag)
  • Utvecklingen av välfärdstjänster, som de privata bolagen är bäst på, kommer gå Sverige förbi.
  • Nordic Capitals vårdkoncern Capio prioriterar andra investeringar  pga vinstdebatten i Sverige
  • Enligt SVCA vill inte heller deras medlemmar investera i skola, vård eller omsorg även om det blir regeringsskifte i höst – för osäkert

Effekten är lika stor i mindre företag, även om dessa inte kan tala för sig på samma sätt som de stora. Det kommer snart en studie som visar att särskilt kvinnor drabbas hårdast av stoppet för vinster i välfärden. Det kvinnliga företagandet minskar.

Att tända en eld för att vinna Vänsterpartiet och tro sig locka väljare har visat sig helt tokigt. För att inte säga sakligt fel.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.