Att tala till de innovativa medborgarna

Studien som kan ändra på den svenska valrörelsen har kommit. Väljarna, åtminstone i England, begriper hur framtidens samhälle måste byggas. Studiens första del publicerades i våras, och jag bloggade om den. Utan att studien nämdes kan man väl säga att Almedalen i år var ett kvitto på detta. Däremot är det betydligt mindre säkert att partiledarna lyfter dessa frågor i själva valrörelsen.

Nu har alltså den banbrytande studien del 2 kommit,  om väljarnas insikt om innovationens betydelse. “Väljarna förstår innovation bättre än politikerna” var min sammanfattning av den första studien. Dryga 80 procent av den engelska befolkningen inser innovationens betydelse. Studier i Sverige tyder på att andelen politiker som förstår detta bara är i klar minoritet. Även här finns dock en studie som indikerar att väljarna är mer insiktsfulla är politikerna.

Den uppföljande studien heter “Speaking to the innovation population“. Studien är omfattande, och behöver läsas ordentligt och med eftertanke. (Kanke ett hängmatte-projekt?) Här skall jag bara ge några smakprov.

Vad är värdet med innovation? Förbättrar livskvaliteten säger 56 procent. Skapar nya jobb säger 48% medan 47 % talar om effektivare processer. (OBS att fler alternativ kunde väljas av de svarande)

En annan frågeställning är vad som händer om Storbitannien misslyckas med att driva på innovation? Svaret är att UK förlorar verksamhet till andra länder, enligt 49% av befolkningen. Andelen som tror att antalet jobb då minskar är 43% och 36% tror att effekten blir sämre beredskap inför framtiden.

Sedan kom en fråga som jag aldrig sett ställas: Vilka har ansvaret för olika processer i samhällsutvecklingen? Allt i från planering inför framtiden, via nya idéer och utvecklingen av dessa samt sedermera framställning i form av varor och tjänster. Enligt de tillfrågade engelskmännen tyckte 65 procent att politikerna hade det överordnade ansvaret att se framtiden an. Men när det gäller nya idéer och dess förverkligande till produkter och tjänster är det den privata sektorn som skall göra detta.

Själva studien är mycket mer sofistikerad än vad jag här kan förmedla, i ett litet blogginlägg. Så min rekommendation är: Ladda ned och läs själv. Detta gäller särskilt de politiker som läser bloggen. Ni undervärderar kraftigt era väljare.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.