BEO hjälper de kriminella gängen

BEO, Barn och elevombudet, hjälper de kriminella gängen, förmodligen utan att förstå det själva. Även om de borde göra det. Genom att ta de stökiga elevernas parti mot lärarkåren skapas en otrygg miljö som främjar de kriminella. Hela 2000 lärare om året anmäls för kränkningar till BEO, vilket gör denna instans till ett stort problem i skolan för lärarna. För att inte tala om alla de lärare som blir hotade av eleverna: Gör Du inte som jag säger anmäler jag Dig.

Därför bör BEO omgående avskaffas och ersättas med en Lärarombudsman som har till uppgift att slå vakt om lärarnas arbete för att skapa en lugn studiemiljö. Den nya Lärarombudsmannen ska sätta upp riktlinjer för hur eleverna ska uppföra sig i skolan. Och aktivt gripa in mot elever och deras föräldrar som inte följer de regler och det beteende som är rimligt i skolan. Det bör finnas en påföljd för den som bryter mot regelverket.

Det är särskilt viktigt att eleverna i skolan lär sig vilka normer som gäller. Upplöser man normerna, säger att eleverna är de som själva ska avgöra om de blir kränkta, då hjälper man dagens gängkriminella, som älskar att dominera. De får också lättare att rekrytera nya kriminella om skolan saknar normer.

Regelverket för skolan bör dessutom omgående ändras så att lärarna får rätt att ingripa mot ungdomar som stör ordningen. Detta kan ske utan en ny Offentlig Utredning. Låt proffs som kan dessa frågor arbeta fram erforderliga regeländringar. Skicka ut dessa förslag på en månads remiss, och genomför förändringarna sedan direkt.

Läs Tove Lifvendahl om Filip, 13, som mobbas av alla som kommer i kontakt med trakasserierna. Här skulle Lärarombudsmannen kunna gripa in och ange självklara normer och lagföra de enskilda handläggare som inte gör annat än försvarar mobbaren. Och givetvis direkt ingripa mot mobbaren, eleven och hans föräldrar.

Sedan har vi de 1000-talet ungdomsrån som skett i Sverige hittills i år, som säkert blivit stimulerade av den normlöshet som skolan med BEO i spetsen utvecklat. Om inte BEO jagat landets lärare, som gjort dessa rädda för att bli anmälda, så skulle många av dessa försökt stoppa elever som de upplever som problembarn. Men riskerar man att bli anmäld till BEO så låter nog läraren i stället att förbli passiv. Hon eller han har inget att vinna på att korrigera de stökiga, snarare tvärtom.

Enligt statistik som SvD redovisade i tisdags, 27/8, så är det drygt 18.000 brott årligen där den misstänkte är under 15 år. Genomsnittsåldern för dessa brottslingar är 13 år bara. Här behöver insatser, inte bara från lärare, utan också det sk samhället i form av internering i många fall. Straffmyndighets-åldern måste sänkas rejält.

Men nu måste BEO stoppas först, så att denna statliga myndighet inte främjar hjälpa de gängkriminella. Det verkar som om utbildningsminister Anna Ekström ha förstått problemen. För enligt DN igår så kan hon t o m tänka sig att avskaffa BEO, men givetvis ska det till en utredning först. (Har Du hört det förut?)

En god ordning i skolan är en förutsättning för en framgångsrik utbildning. Detta är en förutsättning för hela samhället och välfärden.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”BEO hjälper de kriminella gängen

  1. Apropå skolan och slöjförbud.

    Gör det enkelt.

    Låt bli förbud utan ställ krav på samtliga elever.
    Inomhus har man inte huvudbonad, varken luva, keps eller slöja. Utomhus får alla ha vad de vill – även på skolgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.