Bill Gates nyhetsbrev och Davos

Många har säkert läst om Bill Gates nyhetsbrev, men det är inte samma sak som att läsa det intressanta nyhetsbrevet. Som visar varför fattigdomen är utrotad i världen 2035. De som skriver om nyhetsbrevet i media ger en ytlig bild av analysen och ger inte länkar och inte heller internetadressen, så det är inte lätt för oss vanliga dödliga att hitta orginalet. För det är läsvärt och ger en helt annan behållning än halvdana beskrivningar.

Lite samma sak är det med Davos-mötet, även om svenska medier på plats ger en hygglig bild. Men allra bäst är att länka upp sig själv mot Davos hemsida. Där kan Du följa evenemang i realtid också, för att inte tala om alla intressanta videos som Du kan finna där. Något för den som har tid i dag, och kanske ännu mer på lördag. Som vanligt ger Financial Times den absolut bästa rapporteringen av de medier jag tar del av.

Topp ämnet i Davos är Iran och dess president. Om man räknar antalet twitterinlägg. Alla är dock inte kvittrande som vår egen utrikesminister Carl Bildt, varför sådan här statistik kan leda fel. Den absoluta merparten av den “svenska delegationen” i Davos twittrar säkert inte.

Mäter man twitterflödet så hamnar ekonomin nästan sist, vilket jag för min del tror är helt fel. Även om delegaterna nog redan tagit in att ekonomin i världen utvecklas väl, så är säkert de ekonomiska frågorna och framtiden som de flesta samtalen handlar om.

Vill sist upprepa det jag skrev i måndags att pwc:s 17e “Annual Global CEO Survey“, publicerad på Davosmötet, är bland det mest intressanta. (Lite svår att hitta, men ovan finns direktlänken). Den visar hur storföretagsledarna ser på läget idag och framtiden. Hela 86 procent av de 1.344 storföretagsledare från 68 länder, som ingår i studien, anser att den innovativa kapaciteten måste öka. De fokuserar också på detta i sina bolag. Läs själv.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Bill Gates nyhetsbrev och Davos

  1. Tack för din rapportering från Davos.
    Det är intressant att världens storföretagsledare anser att innovationstempot bör öka.
    Detta kan möjligen också rädda Europa i sin nyindustrialiseringsfas.
    Kanske ända chansen för Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.