Boston attraherar huvudkontor – internet spelar huvudrollen

Igår kom det sensationella beskedet att General Electric, GE, flyttar sitt huvudkontor till Boston. Skälet är, säger man, att man vill vara där den digitala utvecklingen är i framkant. Ett slag mot Silicon Valley, där GE tidigare residerat sedan början på 1970-talet. Även om det formella huvudkontoret legat i New Your, Fairfield, Connecticut. Anmärkningsvärt är att detta gigantiska företag raknar med att huvudkontoret ska innehålla 200 administratörer, men hela 600 digitala medarbetare.

Det stora företaget GE har 300.000 anställda världen över, varv cirka 7.000 i Sverige.

GE:s beslut att flytta till Boston måste betyda att digitaliseringen gjort administratörerna nästan överflödiga, men att företaget i sin helhet måste ha en ordentlig kraft centralt för att etablera digitaliseringen, eller The Internet of Everything, som det nya begreppet lyder. Som är en snackis i Davos. Tillsammans med “The End of Cash“. Utifrån IMF-chefen Christine Lagarde sa igår.

Kan inte låta bli att återberätta en talande story från en debattdeltagare om Europas framtid i Davos, Emma Marcegaglia, Orförande, Eni SpA: Så här säger man om en innovation. I USA “Let us do it”. För 10 år sedan sa man i Europa “Let us copy it”. Idag säger Europa: “Let us regulate it”. Hon nämnde också att av världens FDI, investeringar i andra länder, hade Europa tidigare 40%. Idag har vi bara 17 procent. Detta är talade bilder – fakta – om EU:s utveckling.

Det finns mer att säga om internet oh digitaliseringen, säkert i anslutning till den Nyindustrialiserings-strategi som Mikael Damberg ska presentera senare idag. Acronymen för detta långa ord har blivit NIST. Men det är redan upptaget av NIST i Washington, USA, som är världens första industriforskningsinstitut, startat 1901, och ett av världens största med cirka 6000 medarbetare.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.