Bra att regeringen möblerar om i myndigheter och bolag

Hur länge har inte Migrationsverket misskött sin uppgift och sitt arbete? I många år, men ändå får ledningen sitta kvar.

I maj 2022 skrev Dagens Nyheter en ledare som helt underkände Migrationsverkets arbete. Det var bara att för den då ansvarig regeringen att kontrollera om det som Peter Wolodarski skrev var korrekt. Men, det gjorde man inte. Hade fortsatt förtroende. Och lät således generaldirektören sitta kvar. En skandal.

Själv har denna bloggen uppmärksammat Migrationsverkets bristande arbete sedan många år. Kolla på vad vi skrev 2019. “Arbetet i Migrationsverket är helt dysfunktionellt”

Nu äntligen byter regeringen ut generaldirektören. Bra! Bara många år för sent.

Nyligen deklarerade regeringen att man också byter ut generaldirektören för Skolverket. Detta är inte heller en dag för tidigt. För sex år sedan, 2017, skrev bloggen om Flumskolan som lever vidare. Läs och bli förskräckt eller skratta åt det urusla arbetet med svensk skola.

Nu ska Vattenfall äntligen få i uppdrag – eller har fått det – att bygga ut kärnkraften. Och vill man tillägga: Inte lägga ned fungerande kärnkraftreaktorer i förtid. Att då ta bort en av Sveriges starkaste kärnkraftsmotståndare, Tomas Kåberger, är inte bara rätt, det är mer än självklart. Att ha en styrelseledamot som inte tycker att man bör bedriva den verksamhet som regeringen ger Vattenfall i uppdrag att utveckla motverkar den tänkta verksamheten. Det förstår nog t o m en elev i förskolan.

I stället kommer en av de mest erfarna personerna i världen på kärnkraft, Ingemar Engkvist, in i Vattenfalls styrelse. Då kritiserar Miljöpartiet detta. Det ska man bara tacka och ta emot, för att MP tycker annorlunda visar att nomineringen är rätt. MP vill, det verkar vara i alla sammanhang, stoppa och fördröja alla vettig utveckling. Inte bara på kärnkraftens område.

De som kritiserar valet av Ingemar Engkvist borde var ärliga och säga: Vi vill inte att Sverige ska bygga ut kärnkraften och därför vill vi ha styrelseledamöter i Vattenfall som vill stoppa detta uppdrag som regeringen har ålagt bolaget.

Låt mig avsluta denna blogg med att redovisa några av Ingemar Engkvists tidigare uppdrag:

Tidigare befattningar:

Vd, World Association of Nuclear Operators, London (2020–2022).

Styrelseledamot, World Association of Nuclear Operators (2020–2022).

Chef, World Association of Nuclear Operators, Paris Centre (2016–2019).

Vd, E.ON Kärnkraft Sverige (2010–2016).

Styrelseordförande, OKG AB (2010–2016)

Styrelseledamot, Ringhals AB (2010–2016)

Styrelseledamot, Forsmark Kraftgrupp AB (2008–2016)

Styrelseledamot, Svensk Kärnbränslehantering AB (2008–2016).

Kan man hitta någon som är mer kompetent?

Nu hoppas jag att regeringen går vidare och ser till att effektiva och motiverade myndighetschefer får i uppdrag driva våra myndigheter.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.