Det är en mental bro, och ingen fysisk, som skall byggas mellan Kina och omvärlden. Det är Blackstones grundare och CEO, Steve Schmarzmann, som donerat 100 miljoner dollar till ett internationellt utbilldningsprogram på Tsinghua Universitetet i Peking. Totalt kostar projektet 300 miljoner dollar. Nyheten kom i Financial Times i måndags.
Syftet med utbildningsprogrammet är att fungera som en bro mellan Kina och resten av världen. Kina växer idag tre gånger snabbare än den utvecklade världen och risken är stor för att det blir en backlash mot Kina från omvärlden. På denna utbildning skall både kineser och utlänska studenter samsas. Det är ett ambitiöst program, och starten är satt till 2016, det är med andra ord inte en “kvick fix”.
Tsinghua är ett av Kinas mest prestigefyllda universitet, som ofta kallas för Kinas MIT, särskilt för dess fokus på vetenskap. Många kinesiska ledare har utbildats här, som dagens president Xi Jinping och den förre presidenten, Hu jintau.
Financial Times kommenterar utbildningssatsningen på ledarplats, den 22 april, med att betona vikten av insatser som syftar till ömsesidig förståelse. Totalt skall 200 studenter kunna läsa in en Master, kineser och utlänska toppstudenter tillsammans. Det är första gången som Kina öppnar för utlänska studenter att så här intimt kunna studera och bo tillsammans med kinesiserna. Utbildningen kommer i första hand ske på mandarin (och lite engelska). Det betyder i sig att ett antal utlänska topp-studenter blir flytande på mandarin. Att läsa tillsammans med kommande ledare i Kina borde främja samhörighet och förståelse.
Inget säger att detta projekt brygger över alla klyftor, men det kan bli en början. Min egen undran är om detta projekt kanske hänger ihop med den nya kinesiska partiledningens outtalade ambitioner att på ett verkligt sätt koppla upp sig mot omvärlden och kunna delta i världens utveckling – i samverkan med omvärlden. Intressant är detta, ett viktigt expriment. Och innovativt är det förvisso.
Det finns anledning att återkomma till Kinas arbete med innovationspolitiken. Där händer det mycket, som inte uppmärksammas här hemma.