Dag 118 av Rysslands invasionskrig mot Ukraina

Ryssland har ett visst övertag i kriget nu, men bilden är långtifrån klar. Skälet till övertaget är att Ukraina inte fått de begärda och delvis utlovade vapnen – artilleri och haubitsar – från Västländerna. Där Tyskland varit en broms, men även andra länder har dragit fötterna efter sig. Storbritannien torde vara undantaget. Nu fick sig Väst en ordentlig minnesbeta när Macron och Scholtz besökte Kiev i veckan. Så om 2-3 veckor kan läget se annorlunda ut.

Det ska sägas att i regelrätta strider, där man inte avfyrar artilleri som bara förstör, så har Ukraina visat sig vara klart överlägsna. Ryssland har större delen av Donbas, som svarar för 20 procent av Ukrainas yta.

Ryssland angrep södra Ukraina, dit Odessa hör, igår. Med 14 bomb- och missilattacker. Flera städer träffades. I Odessa träffades ett varuhus som blev nedbränt. Inga personskador rapporterades dock från någon av dessa attacker. De görs för att skrämma genom att förstöra, enbart civila mål. Inga militära här.

Ukraina genomförde för ryssarna  förlustbringande motattacker i Donbas. Förstörde ett tiotal militära enheter, inklusive stridsfordon. Totalt meddelade ryssarna att de i dessa händelser förlorat 106 soldater.

Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk uppmanade invånarna i Kherson regionen, som ligger i södra Ukraina, att fly (ockuperat av Ryssland nu). Detta inför en kommande storoffensiv från Ukraina. Hon manade invånarna – det lär röra sig om 100.000-tals invånare – att fly österut till Ryssland först. Där påstod hon att de kunde fly vidare till Västländer ochUkraina. Ett journummer för hjälp angavs 1548 eller 1648, där Ukraina kan ge sina invånare hjälp för hur de ska göra för att kunna återvända till landet. Det är otroligt att sådant här fungerar i kriget.

I sydöstra Ukraina där Melitopol ligger, med sina 175.000 invånare, har ryssarna försökt få igång skolorna. Av de 2.700 lärarna vägrar 90 procent att följa ryssarnas order. Ett tecken på vilka svårigheter Ryssland har för att införliva områden de ockuperat.

Ukrainas vice premiärminister redovisade också att hela 1.500 civila ukraina-bor förts till fängelser långt in i Ryssland. Det rör sig om präster, frivilligarbetare, aktivister, journalister och lokala politiker. Detta är krigsbrott, som det mesta som Ryssland gör.

Den ryske fredpristagen Dimitry Murativ sålde sin Nobel-pris-medalj på aktion och fick 103 miljoner dollar. Detta belopp skänkte han till UNICEF att hjälpa ukrainska flyktingbarn. Otrolig summa.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.