Dag 453 av den fullskaliga ryska invasionen i Ukraina

Nu är den förestående ukrainska offensiven nära. Egentligen har den börjat, för Ukraina har för-bekämpat de ryska ockuperade områdena dagligen på ett sätt som inte skett tidigare. Senaste dygnets ryska förlusterna inkluderade 20 haubitsar och en salvpjäs, fjorton mjuka transportfordon förutom två stridsvagnar och nio pansar-skyttefordon. Hela 720 ryska soldater dödades också det senaste dygnet.

Men inte nog med detta: Ukrainas artilleri slog ut fem ryska trupp-sammandragningar, två ammunitionsförråd, tre artillerisystem, två kommandocentraler, ett elektroniksystem för krigföringen samt ett ryskt anti-missilsystem.

Ett annat stort problem för Ryssland är interna kommandotrupper, som är på Ukrainas sida: Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR bekräftar att ryska rebeller som slåss på Ukrainas sida har inlett strider i ryska Belgorod Oblast. Detta beskrevs i Aktuellt alldeles nyss.

Tilläggas ska att Ryssland skickat drönare och missiler varje natt den senaste veckan, men väldigt stor andel har slagits ut, skjutits ned. Ett exempel: Den 17-18 maj avfyrade Ryssland 30 missiler, varav Ukraina sköt ned 29. Problemet är för städer som Odessa och Dnipro som inte har samma luftförsvar som Kiev och flera andra ukrainska städer. Problemet där för ryssarna, trots att många missiler når sina mål, är att träffsäkerheten är så dålig.

Faktum är att Ukraina fortsätter avancera i, eller snarare runt, Bakhmut. Visserligen håller man bara några kvarter av själva staden, men omgivningen, både norr och söder om staden, som är rejäla kullar, har de ukrainska styrkorn intagit. Uppskattningsvis 20 kvkm. Det är inte omöjligt att Ukraina nu stänger in de ryska styrkorna i Bakhmut-stad, för att sedan tvinga de tusentals ryska soldaterna, många från Wagnergruppen, att ge sig eller bli massakrerade.

Sedan kan man notera att Ukrainas president Zelensky varit oerhört framgångsrik, både vid sina besök i fyra europeiska huvudstäder och vid mötet med G7-länderna i Hiroshima. Nu har USA sagt ja till F-16-plan och enligt uppgifter ska redan den första utbildningen startat. Amerikanska instruktörer säger att den pilotutbildningen som normalt tar 14-18 månader på F-16 verkar de ukrainska piloterna klara på fyra. Varför kan man fråga sig. Svaret är nog att de flugit Mig-29 och att de är motiverade. De frågar inte direkt på morgonen: När blir det fika?

I några tidningar, både FT och WSJ samt DN har skrivit om effekterna av sanktionerna mot Ryssland, som slår mycket hårdare än vi är medvetna om. Och effekterna kommer att förstärkas. Ta bara det faktum att förra året så genomfördes 2000 flygningar i Ryssland med flygplan där delar hade gått ut tidsmässigt, men inga reservdelar finns att tillstå. De ryska flygbolagen invänder emot detta, men oberoende uppgifter verifierar uppgifterna.

Rysslands förluster:

Kan vara en bild av text där det står ”reHepaлbHий wTa6 3C yKpaйHи iHфopmye npoTRrom 24.02.22 22.05.2023 OPIEHTOBHI BTpaTи npoTиBHиKa cKлaли: " лKBAoBaHo oco6oBoro cKлaAy +720 203880 LIQUIDATED PERSONNEL TAHKIB +2 3085 TANKS 6oйoBиx 6poHboBaHиx mawиH +9 ARMOURED PERSONNEL VEHICLE apTилepйcbKиx cиcTem pc3B 20/1 3278/565 ARTILLERY SYSTEMS /MLRS 3aco6и nno ANTI-AIRCRAFT WARFARE SYSTEMS ΛΙΤΑΚΙΒ/ΓΕΛΙΚΟΠΤΕΡΙΒ +1/0 309/294 309 AIRCRAFT/HELICOPTERS +8 2630 6nлa onepaTиBHo-TaKTи4Horo piBHR UAV OPERATIONAL TACTICAL LEVEL KpилaTi paKeTи CRUISE MISSILES Kopa6л /KaTepи WARSHIPS/BOATS aBTomo6лbHa TEXHIKA TA uиcTepHи nmm +14 6129 VEHICLES FUEL TANKS 427 SPECIAL EQUIPMENT cneuaлbHa TEXHIKA”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.