Dag 462 av Rysslands invasion i Ukraina

I går morse genomfördes en omfattande drönarattack mot Moskva i fullt dagsljus, Det ryktades om att det hela var en sk false flag genomförd av ryska FSB och att Kreml skulle komma att använda detta för att beordra full rysk mobilisering som en sista chans mot Ukraina. Detta stämmer uppenbarligen inte. Det är sannolikt en ukrainsk attack, även om Ukraina inte vill erkänna detta.

The Moscow Times, som finns i Holland nu (i exil från Ryssland) rapporterar att drönar-anfallet mot Moskva var nära att träffa ett Putins residensNär han var där påstås det. Talar givetvis mot en false flag operation. Tydligen ska luftförsvarsenheter vara utposterade för att skydda Putins villa/palats. <men det ryska luftförsvaret måste fungera dåligt om drönare kan flyga alla 70 mil till Moskva ostörda.

Efter att de 8 drönarna i Moskva troligen blivit nedskjutna på plats, kom en chock-artad effekt för Ryssland – i media. Hur befolkningen reagerar vet vi inte – så kom Kreml ut med följande instruktion till ryska medier:

  • Beskriv att det ryska försvaret lyckades stoppa angreppet
  • Rapportera att både de federala och lokala myndigheterna var på plats direkt och att deras arbete var av hög kvalitet och fokuserat
  • Understryk att provokationen inte lyckades
  • Betona särskilt att avsikten var att störa oss psykologiskt men att invånarna visade visade både lugn och återhållsamhet 

Att gå ut till de ryska tidningarna, till radion och till tidningarna med sådana direktiv visar hur störda den ryska ledningen är. Rena Kafka kan man säga.

Faktum är att Ukraina bildat en drönar-brigad med 1000-tals drönare och utbildade operatörer, också i tusental. Först i världen. Ukraina tillverkar drönare själva, men har importerat många för totalt 4-500 miljoner euro. Anslagit i statsbudgeten. Vi kommer få se mer av drönarna, både i själva kriget och bakom frontlinjerna, men också inne i Ryssland.

Det Ukraina gjorde, enligt Ryssland var terrorism. Men de 50-60.000 byggnader som Ryssland förstört i Ukraina är inte ens krig. Bara en specialoperation, som dock gått mer än snett.

I går natt och i början på dagen så fortsatte Ryssland med ett kraftigt drönar-krig mot Ukraina. Av 31 robotar ska 29 ha skjutits ner enligt den ukrainska generalstaben. Över 50 hus ska dock skadats av nedfallande vrakdelar och vidare ska fyra personer ska ha skadats.

En mycket effektiv ukrainsk bekämpning av ryska mål bakom fronten pågår och även inne i Ryssland. I Melitopol (ockuperat) rapporteras att Ryssland idag tog förluster motsvarande två kompanier, ca 200 man, och dessutom förstördes tio enheter tung utrustning samt två ammunitionslager som blev sprängda. Detta rapporterar en militär talesperson för södra fronten.

Men Ukrainska angrepp har också skett inne i Ryssland, inte bara i Moskva. Den stora missilen Storm Shadow har använts. Den går 55 mil och väger ett halvt ton. Ukraina har bekämpat 8 militära anläggningar i Ryssland med dessa missiler under gårdagen. Varje mål har fått fyra missiler och enligt ukrainsk uppgift genomfört sina uppgifter. Det är många kommunikationscentraler, flygfälts-anläggningar och logistikcentraler som slagits ut. Ryssland vill inte erkänna – visar svaghet – och Ukraina villl inte avslöja vad de vet – för de vet mycket.

Ryska försvarsministern fabricerade dock en rysk framgång, han påstod: Vi slog ut 29 Storm Shadow-missiler. Vad han inte sa var att Ukraina slagit ut och satt eld på en av två oljedepåer i Krasnodar. Afipsky oljeraffinaderi i Krasnodar regionen.

Ukrainas luftförsvar behöver stärkas, det visar alla drönarattacker under maj månad

President Zelensky skrev i går eftermiddag på  Twitter. “Jag hade ett långt telefonsamtal med förbundskansler Olaf Scholz. Jag tackade honom för att han kunde genomföra ett kraftfullt försvarspaket på 3 miljarder euro. Vi diskuterade den överenskommelse som vi nådde under mitt senaste besök i Tyskland och ytterligare förstärkning av Ukrainas försvarskapacitet, särskilt vårt luftförsvar. ” Detta är Zelenskys egna ord översatta till svenska.

Detta betyder med all sannolikhet att Ukraina får ett kraftigt ökat Patriot-system för luftförsvaret. Även Litauen ska få ett system nu inför NATO-toppmötet, för att inte Ryssland ska kunna anfalla detta. Otroligt anmärkningsvärt att tanken finns att Ryssland skulle kunna gör detta.

Ytterligare en notabel utveckling i Ryssland: En ny läroplans-modul kallad “Moderlandet Rysslands grunder” kommer snart att bli ett examenskrav i Rysslands högskolor och universitet. Rysslands ministerium för högre utbildning har vidarebefordrat kursriktlinjerna till skolor, och förväntar sig att eleverna kommer att ta 72 timmars undervisning i det nya ämnet från och med nästa höst. Det sägs direkt att man ska skapa en patriotisk intelligentia. Vad blir då grunderna? Säkert om hur man kan ljuga om allting och alltid förneka fakta? Samt givetvis påstå att motståndarna är nazister eller åtminstone fascister.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.