Dag 580 – en kort men illustrativ uppdatering

Ryssland har det jobbigt nu. Svårt att hålla emot den ukrainska offensiven och blir åderlåtna på olika plan och områden både i ockuperade områden (mest)  men också i Ryssland. Här kommer mer hända. Det anar jag, men det säger faktiskt också Ukraina.

Ukraina ska senaste dygnet slagit ut fem ammunitionsdepåer på den ockuperade delen av södra fronten skriver Ukrinform

Ukraina använde HIMARS granater mot det ryska huvudkvarteret i Kherson i går. Träffade väl och dödade 8 officerare samt även en del soldater.

För att ytterligare illustrera hur mycket av rysk militär som slås ut så kan bloggen nämna följande: Senaste dygnet slog Ukraina ut 39 ryska haubitsar och en salvpjäs. Vidare 17 transportfordon och sju enheter särskild utrustning (ledning, kommunikation). 400 ryssar dödades samt dessutom slogs fem stridsvagnar och 19 pansarskytte-fordon ut.

Den ukrainska taktiken går ut på att eliminera den ryska stridsförmågan. De är på god väg.

Här nedan har vi de ryska draktänderna som skulle stoppa de ukrainska stridsvagnarna. Potekim-kulisser som kan lyftas av två personer och som direkt krossas av pansarvagnarna när dessa kör över dem.

Image

Ukrainas ekonomi växer med nästan 20 procent i år, jämfört med förra året. Det betyder att man vänt utvecklingen rejält. Dock ska man vara medveten om att förra året, när kriget började, så sjönk BNP med hela 37 procent.

Allt är dock relativt, och en ökning i år jämfört med förra året är en klart positiv utveckling. Utvecklingen hittills i år är dessutom betydligt bättre än analytikerna förutsett.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.