Dag 720 av 3-dagars-operationen i Ukraina händer detta

Detta skedde i natt klockan 02:30: Ett av Rysslands största raffinaderier, Moskvas Oljeraffinaderi i Krasnorarskaja,  som förser Moskva med 40% av bensinen och 50% av dieseln samt nästan allt flygbränsle till huvudstadens flygplatser är utslaget. Brann ståtligt i natt och brinner fortfarande. Detta är den nya strategin, fronten flyttar långt in i Ryssland.

Det gångna dygnet har Ryssland förlorat 1 090 soldater, 8 stridsvagnar, 27 pansarskytte-fordon, nitton haubitsar, ett tungt luftvärnssystem, 24 transportfordon och fyra enheter särskild utrustning.

I går natt: Ukraina förstörde 14 drönare av 17. Natten innan gjorde Ryssland ett massanfall med 45 drönare, varav 40 sköts ned. I ett stort ryskt anfall med iranska Shahed-robotar sköt det ukrainska luftförsvaret ner 40 av 45 robotar. Detta betyder inte att läget är bra, men det upplevs av befolkningen som en normalitet, och det civila livet tycks fortsätta som vanligt.

Stödet från USA tycks komma, som bloggen förespått. Den amerikanska Senaten har nu med 66 av nödvändiga 60 röster accepterat stödet på 60 miljarder dollar till Ukraina. 

I Kiev Independent säger den nye ÖB Syrskyi hur han vill ändra på krigföringen. Mer rotation av soldater, mer vapen vid själva fronten och en garanterad försörjning till de stridande förbanden säger han ska ske. Attackdrönare ska spela en större roll också, vilket är lättare nu när produktionen mer än femdubblats. Sedan blir det mer utbildning samtidigt som det centrala högkvarteret ska bantas (tydligen mycket folk). Nya tekniska lösningar ska också utvecklas.

Nu har ÖB dessutom till sin hjälp fått fyra nya befälhavare. Det är en rotation, som redan tycks ge resultat. Vid Avdiivka sker nu rotation (trupputbyte) enligt presschefen för 110:e brigaden (Sverige har två brigader). Det verkar som om förstärkning också anlänt och en motoffensiv sker i detta nu.

I går skrev martin.sandbu@ft.com i Financial Times att den ryska ekonomin inte alls är så stark som man vill påstå. Faktum är att krigsekonomin kannibaliserar sin egen ekonomiska framtid. Icke-militär infrastruktur lider av att investeringar omdirigeras. Den civila infrastrukturen blir allt sämre, vilket befolkningen upplever. Han avslutar med “I själva verket har Rysslands cheerleaders lite att hurra.” SvD har idag uppmärksammat den dåliga ryska ekonomin, “Ryska glädjesiffror”

Man undgår aldrig att förvånas. Den 450 mil långa gasledningen från Ryssland genom Ukraina är helt intakt, trots två års krig. Det hade varit lätt att slu ut den, men den ger intäkter både till Ryssland och till Ukraina.

Jämförelse mellan Ukraina och Sverige

När Ryssland startade det stora invasionsförsöket i Ukraina började det angripna landet utveckla sin drönar-verksamhet. I juni 2022 hade Ukraina 350 instruktörer, som skulle utbilda världens första drönarbrigad på 5.000 man drönar-piloter. Det var genomfört i slutet på 2022, men då var hela 7.500 man i den nya brigaden.

I förra veckan meddelade den svenska försvarsmakten att Hemvärnet skulle utbilda 200 drönar-piloter. Detta ska vara klart om två år.

Tala om skillnad

När stor-kriget i Ukraina utvecklades behövde landet bygga ut sin försvarsmakt. Totalt har man ett 100-tal brigader och antalet mobiliserade soldater lär var 1.100.000. Därav är cirka 500.000 vid den långa fronten, som är på dryga 100 mil. Flertalet brigader var klara i slutet på 2022.

I Sverige skulle antalet brigader öka från två till fyra, enligt riksdagens beslut byggd på Försvarsberedningens förslag. Detta ska vara genomfört 2030. Nu säger ÖB Byden att man inte hinner göra detta, det kan inte vara klart förrän 2035.

Detta är inte bara skillnad. Det är inte riktigt klokt.

PS Att Ukraina är fantastiskt på alla möjliga sätt visar hur det civila samhället fungerar trots kriget. Ett nytt exempel kom igår: Den 33-åriga ukrainska fäkterskan Olha Kharlan vann det inviduella världsmästerskapet vid tävlingar i Peru.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.