Dag 723 av den ryska invasionen i Ukraina

Ruinstaden Avdiivka är i ett kritiskt skede. Den tidigare 30.000-staden är i dag tom på människor och det är mycket möjligt att Ryssland tar över. Enligt Vita husets talesperson John Kirby beror det på att Ukraina saknar granater, något som tillsammans med massiva ryska truppinsatser kan innebära att staden faller. Enligt ISW är detta inte alls någon signifikant förlust för Ukraina militärt, men en symbol för president Putin som vill visa upp något för sin hemmapublik.

Ryssland har nu fått fler än 400.000 soldater eliminerade. De flesta av dess är dödade. Enligt Ukrainas nya ÖB, Syrskyi, som nu släppt uppgifterna, så är Ukrainas förluster av soldater jämfört med Ryssland som 1 – 7. Det går alltså en död ukrainsk soldat på sju döda ryska soldater. Det visar vilken hänsynslöshet som Ryssland agerar. De skickar de sina människor, utan att tveka, rakt in i köttkvarnen.

Till detta kommer att Ryssland nu förlorat mer än 6.000 stridsvagnar och fler än 12.000 pansar-skyttefordon och nästan 10.000 artillerisystem. Bara igår då förlorade Ryssland 23 stridsvagnar, 39 pansar-skyttefordon och 25 artillerisystem. Förutom 1.210 soldater, som gick förlorade. Ingen kan tro annat än att dessa förluster känns. Men Ryssland medger inte detta, de vill aldrig erkänna någon svaghet, vilket i sig visar dess bräcklighet.

Som media rapporterat har Ukraina sänkt ett stort ryskt landstigningsfartyg, Caesar Kunikov, ett stort marinfartyg på 112,5 meter, som kunde ta 10 stridsvagnar tillsammans med cirka 200 soldater. Och några befäl. Besättningen på 87 sjömän försvann i djupet tillsammans med fartyget.

Nu är en tredjedel av den ryska Svarta Havsflottans utslagen. Resten vågar sig inte ut, utan trycker i ryska hamnar så långt österut som möjligt. Detta är ett skäl till att den ukrainska exporten av säd och solrosolja etc är tillbaka på tidigare nivåer. Hela 30 miljoner ton exporteras nu. Och Ryssland kan inte längre hindra detta.

I går fortsatte Ukraina med sin nya strategi att flytta fronten långt in i Ryssland. Flera kraftiga explosioner skedde i den sibiriska staden Biysk i den ryska Altai regionen, troligen slog man ut en vapenfabrik. Staden som har 200.000 invånare ligger ett par 100 mil in i Ryssland. Dit kan inte drönare ta sig. Det måste vara ett specialförband från Ukraina eller en lokal rysk grupp som agerat. (Detta har skett många gånger tidigare.)

Borgmästaren i Biysk, Viktor Shchigrev, beskrev det som skett som en form av “teknologisk process”, men den stora eldsvådan, som jag sett på video, indikerar knappast något kontrollerat eller avsiktligt.

En glädjande uppgift: Ukrainas BNP ökade i januari med 3,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Till sist ett uttalande från Putin som säger att Biden är bättre för Ryssland än Trump, beroende på erfarenhet och förutsägbarhet. Så här sa Putin vidare:

“I met with Biden in Switzerland; it was three years ago, and even then, they were saying he was incapacitated. But I saw nothing like that. Sure, he glanced at his notes just as I glanced at mine. It was nothing unusual. And the fact that he bonked his head exiting a helicopter at some point, well, let he among us who’s never bonked his head cast the first stone.”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dag 723 av den ryska invasionen i Ukraina

  1. Låter hoppfullt för Ukraina. Märkligt att nästan ingenting av detta kan läsas i svensk dagspress eller TV.
    Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.