Dagens Nyheters ledare bör läsas: Migrationsverket fungerar inte

Det är verkligen tråkigt att läsa hur illa Migrationsverket fungerar. Det kan vi alla göra i Dagens Nyheter idag. Ledaren “Tänk er för innan ni öppnar era hjärtan, hälsar S” Du kan läsa ledaren även om Du inte abonnerar på DN – den ligger inte bakom en betalvägg. Tack Peter Wolodarski för denna ledare!

Först gick regeringen ut och varnade svenska familjer att vara värdar för ukrainska familjer. “Tänk er för” skrev Anders Ygeman, migrations-ansvarig i regeringen den 18 mars i DN. Detta måste staten göra, menade regeringen. Inga enskilda initiativ, inte. Och Migrationsverket fungerade inte noterar DN i sin ledare idag:

Mottagandet tog veckor att få på plats, trots att vi borde lärt oss av erfarenheterna från 2015. Fortfarande erbjuds ukrainska flyktingar inga möjligheter att läsa SFI. Dagersättningen på 71 kronor om dagen är ett hån – avsevärt mycket lägre än de redan minimala normerna för försörjningsstöd.

Nu skickar Migrationsverket de ukrainska flyktingarna som inte själva kan ordna sin vistelse till avlägset belägna kommuner med tomma lokaler. “Mot bättre vetande” lär Migrationsverkets Generaldirektör Mikael Ribbenvik ha utropat – trots att han är ansvarig.

Ett exempel på hur dåligt Migrationsverket fungerar finns i Norrland. Där erbjöd sig Storuman platser i centralorten för 500 flyktingar. Där finns affärer och skola, och annan service och utbud som flyktingarna kan vilja ha. Vad gör då Migrationsverket?  Säger nej tack! Tecknar i stället ett avtal med Hemavans Högfjällshotell. Där ska 151 ukrainare placeras, med början idag. Där finns inga skolor och ingen service. Och det är 15 mil till centralorten Storuman, som det tar två timmar att åka till.

Ska man skratta eller gråta?

När jag skriver denna blogg kommer jag tänka på tidigare misstag från Migrationsverkets sida – myndigheten fungerar över huvud taget inte, men ingen bryr sig.

I flera års tid har Migrationsverket gjort sk kompetensutvisningar, 3000 per år. Högsta Förvaltningsdomstolen dömde i december 2017 mot Migrationsverket för att myndigheten utvisade flyktingar på detaljer. Helheten skulle bedömas, sa domstolen. Det brydde sig Migrationsverket inte om. En dryg månad senare gick Migrationsverket ut med en presskommuniké och sade sig inte haft tid analysera domen, utan Migrationsverket fortsatte som vanligt. Struntade i Högsta Förvaltningsdomstolen. Sedan har det blivit bättre, men inte bra. (Läs och bli förundrad. Det har regeringen inte gjort.)

Arbetskraftsansökningar är något som Migrationsverket har ansvar för. I tidernas begynnelse, i början på 2000-talet, klarade varje handläggare av 150 ärenden per år. När jag kollade detta för fyra år sedan klarade en tjänsteman av bara 50 ansökningar per år. En minskning av effektiviteten med 200 procent. Hur är detta möjligt, undrar man? Nu med ett internet som gör det lättare att kolla upp saker och ting. Jo, skälet är att Migrationsverket är en myndighet på dekis. Men ingen bryr sig, jo jag grymtar ibland, några gånger om året. Regeringen? Vad då, är det något som angår oss, tycks den vilja fråga?

Så är det.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dagens Nyheters ledare bör läsas: Migrationsverket fungerar inte

  1. Tack Håkan för att du håller oss informerade. Idag kunde jag läsa i Fokus om hur det fifflas med polissiffror och på radion om kraven på att komma in på skolan som nu sänkts till 3 på en 9 gradig skala(om jag kommer ihåg rätt). En utbildare beskrev olika problem som de blivande poliserna har. Man tar sig för pannan – hur kan det bli på detta sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.