De nödvändiga åtgärderna mot gängkriminaliteten – som inte uppmärksammas

Det politiska ansvaret för gängkriminaliteten tycks ha gått i baklås. Trots Rimfrost och 34-punkts-programmet, så breder brottsligheten ut sig. Går åt fel håll. De ansvariga Morgan Johansson och Mikael Damberg hänvisar bara till det som gjorts, inklusive utredningar. Och statsministern har varit tyst i ett år. (Det är faktiskt sant).

Här tänker jag inte upprepa vad många kräver, det danska systemet till Sverige. Utan ta upp några frågor som kanske inte alla tänker på. Som en liten anvisning till dagens ansvariga politiker också:

  • Många nya åtgärder för att stoppa gängen ligger i utredningar som inte ska vara klara förrän under nästa år. Sedan har vi remisser och behandling, vilket gör att det tar minst ett par år att genomföra. Varför inte ge dessa utredningar uppdraget att bli klara före årsskifte, den 31 december, och sedan låta åtgärderna få ett snabbspår?
  • De kriminella har aktiv hjälp av ett 60-tal advokater, som spelar med gängen. Uppmanar brottslingarna att tiga, hjälper till med samband, skapar en hetsstämning i domstolarna och tjänar grova pengar på de gängkriminella. Och Advokatsamfundet ingriper inte.
  • Domstolarna ställer betydligt högre krav på bevisen idag än tidigare. För 20 år sedan klarades 80 procent av morden upp, idag bara 20 procent. För ett år sedan kunde radioprogrammet I Lagens Namn påvisa den förändring som skett i domstolarnas arbete, till det sämre. Dessutom ser man inte till helheten utan till varje bevis för sig.
  • Läs Rikspolischefens brev från 26 november 2018. För två år sedan, och inte så mycket har hänt. Nu tvingas Rikspolischefen Thornberg att hänvisa till denna två år gamla skrivelse, som regeringen mer eller mindre struntat i. Senast i Morgonekot idag.
  • SÄPO begärde i december 2018 också att regeringen och lagstiftarna skulle göra mer. SÄPO-chefen Friberg skrev då: “Varje dag och i hundratals ärenden märks de negativa effekterna av dagens bristande regleringar.” Varje dag märks bristerna i vår lagstiftning, notera det. Varje dag.
  • Dömda mördare får behålla sina mobiler för att underlätta rymningar. De sk “ungdomsfängelserna” har inte staket runt sina byggnader. Detta borde åtgärdas nu, inte efter nya utredningar.

Ansvaret för dagens bristande åtgärder mot gängen har hela det etablerade politiska systemet, de sk “gamla partierna”. Redan brottskommissionen från 2000 kom med förslag till åtgärder som ännu inte genomförts. Idag är det dock ett ansvar som ligger på dagens regering. Regeringschefen Stefan Löfven har varit tyst om gängkriminaliteten i ett år. Möjligen har han någon gång citerat sig själv “Gängen ska knäckas”. Men, gängen lyssnar inte.

Detta är den senast intervjun med statsminister Stefan Löfven om, gängkriminaliteten.Ii Aftonbladet den 19 november 2019. Hovreportern Hans Olsson, DN, som i år gjort tre stora intervjuer med statsministern, den senast bara för en vecka sedan, har naturligtvis inte tagit upp gängkriminaliteten. Snällhet råder.

Läs morgonens Ledare i Dagens Industri. PM Nilsson skriver:”Rikspolischefens unika vädjan är ett rikslarm”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”De nödvändiga åtgärderna mot gängkriminaliteten – som inte uppmärksammas

  1. Hej Håkan
    du behöver också nyanserar i din diskussion om invandring och brottslighet –
    varför är inte jag och de 2 miljoner invandrare som går dagligen till jobbet och håller upp vården ovh vad mera. Hur stort är sambandet mellan social utsatthet och kriminalitet – som sedan kanske kan frodas mera i miljöer med starka familjeband.
    Man kan också säga att ingen regering – vare sig borgerligt eller socialdemokratiskt har skött sitt jobb – men var det som såg till att polisen avskedade samtlige civilanställda? Och sedan har väl polisen under alla dessa år inte heller gjort sitt jobb. Man behöver prioritera! Att endast peka på invandringen lär inte Sverige leda framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.