De stora ambitionernas proposition

Den nya Forskningspropositionen är verkligen de stora ambitionernas proposition. Men med otillräckliga strukturgrepp och för små resurser. Det finns faktiskt en risk att Sverige framöver blir en akademisk lanthandel. Med hela 48 universitet och forskning överallt. Och där universiteten inte konkurrensutsätts, inaveln fortsätter och med bristande internationell uppkoppling. Men som sagt: Helene Hellmark Knutssons ambitioner är det inget fel på.

Det har tagit Sverige drygt 15 år på skolans område att lyssna på OECD. Nu har PISA-studierna tagits på allvar. 2015 gjorde OECD gjort en särskild studie om den svenska skolan, som Sverige beställde. Den har politikerna delvis tagit till sig. En ny PISA-studie kommer om en vecka, den 6 december.

Redan 2012 bad Sverige OECD göra en analys av Sveriges innovations-  och forskningssystem. Den brydde man sig inte om. I stället fick OECD ett nytt uppdrag av den nuvarande regeringen, inför den nu framlagda forskningspropositionen. Uppdraget gavs våren 2015. Preliminärt resultat redovisade OECD i november förra året. Slutrapporten fick regeringen i februari i år.  Men den lyser helt med sin frånvaro i den nya forsknings-propositionen.

Helene Hellmark Knutsson presenterade forskningspropositionen “Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft” på IVA i går kväll. Den kan ses här på video, men observera att seminariet börjar först efter 15 minuter (på denna version). Där visar Hellmark Knutsson att Sverige tappat sin ledning när det gäller kvalitet i forskningen, vi ligger på 7e plats. (Finns lista på de sex länder som ligger före). Och det är 8 andra länder på väg ikapp Sverige. (Finns en lista på dessa länder också).

OECD överlämnade sin studie “OECD Review of Innovation Policy Sweden 2016” i februari i år. I förordet säger OECD att man fått i uppdrag att ge underlag för 2016 års forskningsproposition. Och ger en detaljerad bakgrund till sitt uppdrag för den svenska regeringen. Sedan följer nästan 180 sidor som allt är relevant för forskningspropositionen.

Men den svenska forskningspropositionen låtsas som om det regnar, nämner inte OECD:s uppdrag med den analys och de rekommendationer regeringen på egen begäran fått. Detta är mer än märkligt. Det är skämmigt. Varför lägger regeringen ned miljoner på en OECD-utredning, som man sedan struntar i? Om nu OECD har fel analys och ger Sverige fel rekommendationer, så borde regeringen redovisa förslagen och tala om varför man inte alls vill gå OECD:s väg.

OECD:s rekommendationer till Sverige

OECD: Hela det svenska  forsknings- och innovationssystemet behöver förändras

OECD: Länka samman forskning och innovation

OECD rekommenderar stora reformer av våra universitet

OECD:s vägledande principer för Sverige

Det finns anledning att återkomma till Forskningspropositionen framöver.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.