Den intellektuella ägarrätten är viktig, framhåller Carl-Johan Westholm

Ordföranden i Uppfinnarkollegiet, Carl-Johan Westholm, framhäver den intellektuella ägarrättens betydelse i en artikel i Dagens Industri i fredags, som är värd att ta del av.Det är få som kan uttrycka den intellektuella äganderätten så enkelt och tydligt, med hurmor, som Westholm.

Westholm invänder mot resonemanget att äganderätten i form av patent skulle vara ett monopol. Det är snarare en självklar rättighet till det tankearbete som uppfinnaren står för, och som kanske har involverat åratal av insatser. Och köp av kostsamma insatser från omvärlden. Varför skall det som finns under våra fötter vara värdefullare än det som finns ovanför axlarna, frågar Westholm retoriskt.

Är patent ett monopol, frågar Westholm vidare i artikeln. I så fall har jag monopol på innehållet i min plånbok, säger han. Det är förvisso sant, men missledande. Monopol inskränker marknaden, äganderätt är en förutsättning, påpekar Westholm med denna jämförelse. “Patent är inte en inskränkning i marknadsekonomin, men den svaga äganderätten för en patentinnehavare är det.” avslutar Carl-Johan Westholm sin artikel.

Själv skulle jag vilja föra det svaga patentskyddet ett steg vidare. Det borde utvecklas ett nationellt skydd för de svaga vars patent missbrukas av storföretag, särskilt från USA. Men även i Sverige. Håkan Lans öde talar tyvärr för sig självt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.