Den långa bänken verkligen illustrerad – Långbänken som dödar Sverige

För ett drygt år sedan var det var i vårt land. På skolområdet gick den nuvarande regeringen till val på att ordning och reda och kunskapsskolan skulle återinföras i Sverige. Bra, då hoppas vi att så sker, nu. Inte i morgon.

Så här skrev regeringspartiet Moderaterna om ordningen i skolan:

Moderaterna kommer att:

• Införa våld mot skolpersonal som ny brottsrubricering

• Stärka lärares och rektorers auktoritet att kunna ingripa i stökiga situationer

• Skriva in ordning och studiero i skollagens portalparagraf och införa ordningsomdömen 

Och vad händer då?

Allt sedan regeringen tillträdde för drygt ett år sedan har skolminister Lotta Edholm låtit studera hur skolan ska få en förbättrad trygghet och studiero. Hur detta skulle kunnat ske när man inte givit någon utredning i uppdrag att utreda. Underligt, för det är ju utredningar som styr Sverige. Jajaja, i stället har regeringen under 10 – 12 månader plus låtit analysera vad en sådan här utredning borde komma fram till. Inte vilka problemen är, även om det varit utgångspunkten, utan hur lösningen borde se ut.

I morse, efter dryga året vid regeringsmakten, visade man upp sitt resultat. Ett direktiv som exakt anger vad en utredning ska komma fram till. Direktiven för “Varaktig förbättrad trygghet och studiero i skolan”. Ett 25-sidigt dokument som säger vad den kommande utredningen ska komma fram till. Och inte föreslå.

Den nya utredningen, som nu vet vad den ska komma fram till, har alltså tillsats idag. Eller i den närmaste tiden, för vilka som ska jobba med den framgår inte. Utredningen ska vara klar dagarna före jul nästa år, den 20 december, 2024. 

Utredningens resultat ska sedan ut på remiss, troligen i minst fyra månader. Sedan ska de uppskattningsvis flera hundra remissvaren sammanställas, och därefter ska regeringsadministrationen analysera och så småningom komma med förslag.

Regeringskansliets förslag ska först remitteras till Lagrådet, som får några veckor eller en månad, på sig att svara. Sedan återtar regeringskansliet sitt förberedelsearbete. När detta är klart utarbetas en proposition: Den framläggs sedan för riksdagen.

I riksdagen följer därefter en behandling i flera utskott, under ledning av utbildningsutskottet. När beredningen är klar lägger utbildningsutskottet fram ett betänkande för riskdagen. Sedan fattar riksdagen sitt beslut.

Därefter är det regeringen som ser till att den beslutade lagstiftningen och olika regelverk kommer på plats.

När sedan regelverket är klart ska myndigheterna agera. Ge underlag till skolorna för att styra upp verksamheten. Sedan är det skolan med sin verklighet som ska genomföra det som regeringspartierna gick till val på hösten 2022. Vi skriver då säkert 2026.

Långbänken tar alltså minst fyra år.

Vilken Långbänk. Inget annat land drar ut så på åtgärder och tiden. Är detta klokt? Nej, absolut inte, säger jag.

Nu måste denna dagordning ändras. Identifiera problemen, på några veckor. Låt de bästa experterna komma med förslag inom 3-4 månader. Gå direkt sedan till lagstiftning och regelverk. Låt riksdagen fatta beslut efter Lagrådets synpunkter. Totalt borde det ta maximalt ett år, eller ännu kortare tid. Det är väl åtgärder, och inte utredningsraseri, som ska premieras?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Den långa bänken verkligen illustrerad – Långbänken som dödar Sverige

  1. Risken med detta utdragna utredningsarbete är att vi knappast får ta del av resultatet. Troligen blir Förbifart Stockholm klart innan dess. Vad kan vi göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.