Den ryska invasionen av Ukraina, Dag 522

Ukraina avancerar, om än långsamt, men stadigt. Men kriget tar hårt på både manskap och materiell. Vladimir Putins och Rysslands ställning i världen blir allt sämre. Rysslands ekonomi blir sämre med en hög inflation och en rubel som kraftigt minskat i värde. Det enda Ryssland kan göra med framgång är att bomba civila mål i Ukraina, med dagliga dödsfall och skadade människor som följd. Något som dock ytterligare stärker den ukrainska moralen, där 93 procent idag har förtroende för den ukrainska armén, enligt en ny opinionsmätning.

Så kan man kortfattat summera läget i det ryska kriget mot Ukraina.

Några inslag i det ryska invasionskriget kan vara värt att nämna.

Låt oss börja med själva kriget. I söder och öst har Ukraina framgångar, som är påtagliga, men med stora förluster, som dock dämpas genom att utvecklingen går långsamt, för att oskadliggöra de miljoner minor som Ryssland lagt ut. Ryssarna har också satt upp andra effektiva stridshinder som det tar ukrainska soldaterna  lång tid att desarmera eller eliminera.

Hur stora områden – och vilka – som Ukraina befriat är landets militära ledning återhållsam med. Ett viktigt skäl är att man inte vill redovisa för ryssarna vad som skett, för den ryska informationen är bristfällig. En del ryska reträtter är dessutom deserteringar, vilket straffas hårt i Ryssland. (Det förekommer inte på ukrainsk sida.) Den som är trovärdigast om krigshändelser är ISW, Institute for the Study of War, som är baserad i Washington DC. Dess redovisning är “konservativ”, vilket betyder att man inte går på rykten, utan kräver vidimerade uppgifter.

Rysslands agerande förnekar sig inte. Nu försöker man ge sken av – och påstår – att den ukrainska offensiven är ett misslyckande. Även de sk militära bloggarna är inne på denna linje, i motsats till vad de tidigare hävdat. Skälet är att en ledande bloggare – Girkin – blivit gripenj och ska ställas inför rätta för kritiken mot den ryska försvarsledningen. Nu vågar man inte hålla fast vid denna uppfattning, av risk för att bli fängslade. Den som redovisar detta är ISW.

Vad säger Ryssland när alla förstår att Ukraina tar över stora delar av de ryska ockuperade områden. Inte så lätt.

 Senaste dygnets ryska förluster. Enligt ukrainska ÖB: Dödade ryska soldater 480, tillsammans med 14 utslagna stridsvagnar och 11 pansar-skyttefordon. Nio förstörda ryska artillerisystem, ett tungt luftvärnssystem slogs också ut samt hela 28 transportfordon.

Ukraina fortsätter att bomba och slå ut militära ledningssystem, artillerisystem och vapendepåer samt broar. Nu senaste har man bombad eller sabotage-sprängt på och till Krimhalvön. Stora bilköer..

Idag har tre små drönare slagit till mot ryska byggnader i Moskva. Främst gäller det ett stort regeringskomplex, där förödelsen var påtaglig, men pga helgen så var inga människor på plats, så enligt ryska uppgifter ska bara en person ha skadats. Tryckvågen gjorde dock att dokument spriddes runt platsen, vilket kan ses på bild. Intressant är att drönarna måste ha skickats och styrts i Moskva, för det rör sig om kortdistans drönare.

I veckan som gick hade Vladimir Putin bjudit in de afrikanska länderna att komma till St Petersburg. Länderna deltog men på en mycket lägre nivå än förra gången 2019. Då kom 43 afrikanska stats- eller regeringschefer. Denna gång bara 17. De närvarande afrikanerna krävde både att fred i Ukraina och vete-export från Ukraina.

Inför de afrikanska ledarna fick president Putin flera frågor om varför man inte stoppade kriget och gick inför fred. Hans svar var att Ukraina började kriget och att de skjuter hela tiden och då kan Ryssland inte sluta. Han tillade: Russia “strives for peaceful resolution to all conflicts.” Han påstod alltså att Ukraina började kriget.

Undrar hur många afrikanska ledare som tror på dessa lögner. Vladimir Putin gör självmål på sig själv, utan att förstå detta.

Efter St Petersburg-mötet flög Sydafrikas president Ramaphosa till Moskva för att i enskildhet diskutera Ukraina-kriget med president Putin. Där  krävde han att Ryssland skulle omedelbart återupptaga sädes-exporten från Ukraina. Han tillade att de små ryska gåvorna till sex afrikanska länder inte var vad särskilt välkommet.

Förnekelse och lögn är den ryska berättelsen – narrativet. Som nu blir alltmer uppenbara för länder från the Global South.

När jag skriver detta lyssnar jag till Sveriges Radios pod om Ryssland-Ukraina. Mycket är bra, men en sak verkar de inte riktigt förstå: Ukrainas framgångsrika offensiva insatser. De 100-tals ryska militära enheter man slagit ut är oerhört viktigt för fortsättningen.

För att visa hur kraftfulla den ryska militären är har man visat fotografier på ukrainska förluster i form av utslagna utländska stridsvagnar. Detta påstod man skedde den 29 juli, men det i verkligheten var det en bild från den 7 juni. Ridå. 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.