Den svenska polisen fungerar tydligen inte – fel ledning bl a

Att den svenska polisen inte fungerar har vi fått många bevis för. (Länken går till polisprofessorn Stefan Holgersson. Linköpings Universitet). Här är problemen:

  • Påskkravallerna, där för få och fel utrustade poliser användes
  • Utfärdandet av pass, som polisen visste i förväg inte skulle fungera, men ändå inte gjorde något
  • Utfärdandet av vapenlicenser som tar flera månader längre tid än utlovat
  • Gängkriminaliteten som bara ökar och ökar (med god hjälp av ansvariga politiker som inte gör det som krävs)
  • Fel polisledning, trots att Dan Eliasson lyftes bort för några år sedan, inte för att han skött jobbet fel utan för att han under pandemin åkte till Kanarieöarna
  • Regeringen utsåg dessutom fel rikspolischef, skulle varit Klas Friberg, men som blev SÄPO-chef i stället, vilket var en tjänst som inte passade (men han hade i Göteborg och i Syd visat hur han kunde organisera polisen)
  • Sedan har vi problem med för få poliser i yttre tjänst och de lokala kontakterna sviktar betänkligt

Dessutom saknar polisen, och alla vi andra , de medel som behövs för att stoppa gängkriminaliteten. Justitieminister Morgan Johansson erkände detta för några dagar sedan Detta skulle vi åtgärdat för 20 – 25 år sedan, sa justitieministern. Ordagrant:

“Det är klart att man skulle ha byggt ut kameraövervakning, höjt straffen och byggt ut polisen för 20-25 år sedan, men det gjorde man inte och då får vi göra det nu”, säger justitieminister Morgan Johansson.

Kvällsekot den 17 april, ordagrant citerat.

Idag kom så regeringen med nya åtgärder mot gängkriminaliteten. Nu var det statsminister Magdalena Andersson som ledde presentationen, Morgon Johansson är nog snart överspelad. . Det kan vi höra om i nyhetsprogrammen och vi kan läsa om det i tidningarna i morgon bitti.

Nöjer mig md detta idag. Mer kommer framöver. Lita på det. Vi kan inte ha en gängkriminalitet som, enligt Rikspolischefen, inte kan åtgärdas förrän om 10 år. Vi ska få vänta i 10 år – allt medan kriminaliteten tilltar. Detta håller inte. Politikerna måste ta tag i frågan på riktigt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.