Det alla undrar över idag: Vinner Ryssland eller Ukraina?

Alla undrar idag om Ryssland eller Ukraina vinner kriget. Vill därför ge perspektiv på detta. Många läsare tycker jag är för optimistisk vad gäller Ukrainas möjligheter. Andra välkomnar det jag redovisar och skriver. Vi får se.

Hittills har jag haft ganska mycket rätt. Det var nästan ingen som trodde att Ukraina skulle kunna försvara sig den 24 februari, jo denna blogg. Då skrev vi “Ukraina vinner”

En sak är dock helt klart: Ryssland kan inte vinna. (Läs själv)

Man kunde bli pessimistisk när stödet från USA dröjde så. För egen del var jag övertygad att stödet skulle komma, något som bloggen också skrivit om. Men, där håller jag med alla kritiker, det tog alldeles för lång tid. Ukraina lär ha förlorat 4-500 kvm2 mark, men det är inte mer än en promille av Ukrainas yta. På ett halvt år. Och det är inte några operationella framgångar för ryssen.

Du som har Financial Times kan i dagens tidning läsa en analys som stämmer väl med den bedömning jag gör. “Russia´s narrowing advantage in Ukraine”

Under det gångna halvåret har ryssarna haft  och använt mer granater än Ukraina, som haft brist, så det har varit 1-5 i granatbeskjutning. Det ryska flyget har också den senaste månaden haft luftherravälde i avsaknad av effektivt luftförsvar. Båda dessa brister kommer nu täppas till, även om det tar några veckor.

Under våren har Ukraina ändå slagit ut viktiga flygplan – både spaningsplan och bombare – vilket känns för Ryssland. Senast idag slog man ut en rysk stolthet, en Ka-32 helikopter, på en flygplats nära Moskva förstördes. Den används för speciella uppdrag. Kan ta 13 passagerare och totalt flyga (60 mil) med en last på nästan fyra ton.

Ryssarna är fler där striderna pågår för det ukrainska försvaret måste vara utmed hela fronten, eller gränsen – även mot Belarus, vilket blir 140 mil. Ryssarna koncentrerar sig på områden där de vill göra offensiver. De gör 60 – 80 offensiver varje dag. Och de ukrainska styrkorna slår tillbaka nästan alla försök, men den ryska köttkvarnen har lyckats ibland.

Inte heller får man glömma bort hur mycket större förlusterna är på den ryska jämfört med den ukrainska sidan. Det beror på att Ukraina månar om sin soldater, vilket Ryssland inte gör. Förlusterna är 1-7 till Ukrainas fördel. Cirka 70.000 eliminerade ukrainska soldater mot 460.000 för de ryska. Samma relation gäller de hårda varorna – vapnen.

Idag intervjuas Bill Browder, pappan till Manitsky Act i Kiev Post:

“Putin är en liten man, som har stulit för mycket pengar, som är livrädd för att förlora makten. Om han förlorar makten kommer han att hamna i fängelse, förlora sina pengar och dö. Så du har de här små pengarna som är rädda för att förlora hans liv Så vad [gör Putin]?” Han skapar “en främmande fiende. Det är vad den ukrainska invasionen handlar om.”

Ukraina är både bättre på slagfältet än ryssarna och på cyberattacker. Idag slog en hacker-attack ut Putins parti, Det Enade Rysslands, så att merparten av dess IT-verksamhet inte fungerade. Ett stort avbrott, för idag skulle man mobilisera partiet inför Seger Dagen i Ryssland, som hålls den 9e maj. Alla IT-funktioner för partiet slogs ut.

Ukrainska hackare och landets IT-armén har regelbundet attackerat ryska nyckelfunktioner, som det ryska betalningssystemet, statliga företag och betalterminaler samt militära anläggningar över hela Ryssland. Dessutom har man stulit viktig dokumentation från det ryska försvarsministeriet.

Sedan får vi inte glömma den nya fronten som Ukraina öppnat inne i Ryssland. På någon månad slog Ukraina ut ett dussin raffinaderier. Vapenfabriker har bombats, och där kommer troligen mycket mer att följa. Ukraina har varit återhållsamma av två skäl.

Man ville först se att det fungerade, fortsätta utveckla långfärds-drönarna. Sedan ville man sannolikt avvakta det amerikanska stödbeslutet, då det finns en del i USA som inte tycker Ukraina ska attackera inne i Ryssland.

 

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Det alla undrar över idag: Vinner Ryssland eller Ukraina?

  1. Häromdagen lär den tyske utrikesministern ha sagt att Ryssland kontinuerligt kan täcka för förlusterna i krigsmatriel och även stärka reservlagren. Är detta verkligen korrekt? Det låter otroligt men de har ju lagt om till krigsekonomi.

    • Stämmer nog knappast. Det finns en fabrik som tillverkar stridsvagnarna och de sägs kunna bygga 40 nya i månaden. Dessutom reparera skadade, som finns i stort antal. Detta räcker inte till för att klara förlusterna. Minst 60 procent av alla moderna stridsvagnar lär vara helt utslagna. Vill göra en reservation för att Ryssland nu under sin krigsekonomi kan ha byggt upp ny kapacitet. Det finns inga journalister som kan följa upp detta, tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.