Det är dagen 713 och Ukraina flyttar gränsen långt in i Ryssland

När läget på marken är låst, så är det en bra idé att vara flexibel och flytta krigets gränser långt in i Ryssland. Det gör Ukraina nu. Som bloggen redan i höstas redovisade (om vi får skryta) så kommer drönare med en räckvidd på 125 mil att göra livet surt för Ryssland – en ny strategi. Nu börjar media fatta galoppen. DN gjorde det igår. 

I lördags attackerades den ryska oljejätten Lukoils raffinader i Volgograd (fd Stalingrad) mer än 50 mil  från Ukraina  och började brinna. Det är ett av Rysslands största raffinaderier och den ukrainska kampanjen för att slå mot diktaturens primära försörjning och mjuka buk fortsätter alltså.

Totalt har cirka 390.000 ryska soldater eliminerats i kriget, de flesta döda. Nu söker 215.000 ryska familjer efter sina saknade, de har levt eller lever med hoppet att deras soldater lever, trots att de är döda. Enligt BBC:s bevakning av begravningar och dödsrunor så har cirka 50.000 döda blivit omhändertagna. Resten har fått ruttna bort på slagfältet eller kremerats i mobila fält-krematorier, som går dygnet runt. Får inte familjerna hem kroppar kan de vare sig begrava eller få ersättning av staten. Det är alltså nu 215.000 familjer som väntar på besked.

Detta är en krutdurk. Soldatmödrar är inte att leka med. Nu finns det alltså drygt 200.000 familjer som inte vet vad som hänt. Hur länge väntar de? I lördags demonstrerade 200 mödrar i Moskva genom att lägga blommor på den okände soldatens grav. De kallar sig “Way home”. Polisen vågade sig inte på mödrarna, men grep 27 personer, i första hand journalister och personer som fotograferade händelsen. De släpptes dock senare.

Drönare är krigets viktigaste vapen. Redan förrförra sommaren, i juni 2022, började Ukraina att sätta upp en drönarbrigad. Hundratals välutbildade instruktörer lärde drygt 7000 soldater att bli drönare-piloter. Under förra året producerade 200 ukrainska företag minst  10.000 drönare per månad, nu är de uppe i 50.000, något man uppnådde redan i december. Dessutom tillverkas drönare av enkelt, men effektivt slag i hemmen.

I fredags slog Ukraina till mot Belbek flygbas  på Krim. Minst tre flygplan slogs ut. Nu letar ryssarna därför efter baser som ligger längre bort, troligen inne i Ryssland. Det gör flyget mindre operativt. En möjlighet är Belgorod, 40 km från gränsen, men där slog Ukraina till den 30 december, med 25 dödade soldater och ett 100 tal skadade.

I helgen himarsade Ukraina ett möte med toppmilitärer och andra höga representanter i ockuperade Lysytjansk.  Därvid lär minst 20 ska dödats av 30. Ryktet gör gällande att alla utom ett par av deltagare dog.

Detta är resultatet för Ryssland under den gångna veckan: Antalet förlorade soldater 6.640. Dessutom har Ryssland förlorat 63 stridsvagnar och 147 pansarskytte-vagnar samt 234 artillerisystem, 290 lastbilar och 43 sk speciella system.

Det gångna dygnets förluster: Ryssarna förlorade 1 020 man, sjutton stridsvagnar, 35 pansarskytte- eller motorskytte-fordon, 18 haubitsar, ett lutvärns-system, 41 transportfordon och 10 enheter särskild utrustning.

Är det någon som inte förstår vilket helvete Ryssland har?

“What if Ukraine Loses?” En mycket intressant paneldebatt i Davos för ett par veckor sedan. Under ledning av Carl Bildt. Flera intressanta deltagare, särskilt Nial Fergussons inledningsanförande som alla borde ta del av.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.