Det är entreprenören som ska få stödet, inte företaget.

I en stort uppslagen artikel i Dagens Industri den14 juli i somras anklagades Vinnova för att ge stöd till ett företag där ordföranden dömdes till fängelse och näringsförbud.

Vi ger bara bidrag till juridiska personer, säger Vinnovas jurist som försvar. Och fortsätter att det inte är Vinnovas sak att bedöma om en person är lämplig eller inte. Vad då?

Ingen affärsängel eller VC-bolag skulle göra så. De satsar alltid på individen, entreprenören. Inte på företaget, som dock måste vara ekonomiskt sunt givetvis.

Riksrevisionen har tidigare kritiserat Vinnova för detta, men jag tror inte att myndigheten tagit till sig den kritiken.

Detta att individen, företagaren, ska komma i fokus gäller något för andra aktörer att ta till sig, som Tillväxtverket och statliga forskningsfinansiärer.

Detta finns anledning återkomma till, inte minst när det nya statliga riskbolaget Saminvest kommer igång.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Det är entreprenören som ska få stödet, inte företaget.

  1. Detta är ju en självklar sak. Det är inte företaget som gör jobbet det är individerna. Borde även Vinnova förstå. Det är även så att om du går in med kapital/riskkapital så så ser investeraren till att nyckelpersoner inte ska lämna företaget under viss tid. Och att styrelsen är kompetent och inte bara består av frun, mormor eller svärfar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.