Det är ledarskapet, stupid!

Att höra Sveriges statsminister åthuta det svenska folket när det är brist på ledarskap som försämrat landets läge i Pandemin är minst sagt svårsmält. Varför inte erkänna sina misslyckanden?

Nu sprider sig den stora förvirringen kring Corona-pandemin. Vad gäller? Vad gäller inte? Vad är rekommendationer? Hur effektiva är åtgärderna? Vilken laglig grund finns? Frågorna är många och svaren ännu fler, men svåra att tolka, även för Folkhälsomyndigheten.

Skälet är brist på ledarskap. Det räcker inte med grötmyndiga deklarationer.

De svenska bristerna kan indelas i tre områden:

  • Brist på lagstiftning
  • Senfärdighet
  • Brist på sakkunskap

Brist på lagstiftning, några exempel

  1. Pandemilag saknas – alla politiker sade nej till förslaget från Grundlagsutredningen 2008.
  2. När avsaknaden av Pandemilag blev uppenbar i våras påbörjade man inget lagstiftningsarbete
  3. Pandemi-lagen ersattes av en tillfällig skärpning av smittskyddslagen, som upphörde den siste juni – förlängdes inte
  4. Ny Pandemi-lagstiftning påbörjades i höstas och ska kunna vara genomförd den 1 juli 2021
  5. Lag om korttidsarbete saknades, trots löfte om detta allt sedan finanskrisen 2008.
  6. Lagstiftning om regler för utländska investeringar i strategiska företag och anläggningar saknas. Snabbutredning får ligga till grund för en dellösning

Senfärdigheten – jag kallar det Långbänken – är en svensk specialitet. Allting ska utredas – även när det är utrett både en och två och kanske tre gånger tidigare. Några exempel:

  1. Testning och smittspårning har inte kommit igång fullt ut ännu. Andra länder kan på några få veckor testa hela sin befolkning (Slovakien och Österrike)
  2. Sverige saknar smittspårnings-app, trots löfte tidigt i våras
  3. Munskydd för alla i befolkningen i trånga miljöer finns i drygt 100 länder, men Sverige dröjer trots uppmaningar från WHO och nu senast EU-kommissionen samt Kungliga Vetenskapsrådet i Sverige.
  4. Stödåtgärder i Sverige ligger efter, alltid minst två månader eller mer efter de flesta andra jämförbara länder, som de Nordiska
  5. Skyddsutrustning fick inte regeringen fram när det behövdes. Det tog Socialstyrelsen fyra veckor att kontakta de 290 kommunerna i Sverige (Ridå!)

Sammanfattningsvis: De många dödsfallen i Sverige beror på vårt politiska system. Och på våra politiker, särskilt den ansvarige statsministern, som helt saknar ledarskap. Det hjälper att att vara Grötmyndig och anklaga den svenska befolkningen, när man själv har ansvaret och därtill bevisligen misslyckats. Antal döda i Sverige är flera gånger övriga Norden tillsammans. Erkänn detta!

Kunskap saknas i regeringskansliet. I stället för att som i andra länder ta in sakkunskap, så föredrar den svenska regeringen åt att fira Amatörernas Julafton

  1. Finansdepartementet har låtit bli ta in sakkunskap. I stället har man haft en dialog med näringslivet, och man får kanske vara glad för det lilla. Men i alla andra sammanhang talar ju regeringen sig varm för utredningar och därmed kunskap.
  2. När regeringen deklarerade: Ingen sprit på restauranger efter 22.00 borde man haft samråd, om inte egen kunskap, men inte ens detta hade man.
  3. Regeringen tycks bortse från kunskap som finns i WHO, EU, OECD och våra nordiska grannländer

PS Sedan har vi den fråga som idag berör svenska folket allra mest tillsammans med Corona  – våld och lag och ordning. Där utlovade regeringen ett 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Efter ett år är 2 av dessa 34 punkter åtgärdade. Det verkar inte tyda på något starkt ledarskap, det heller.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

6 svar på ”Det är ledarskapet, stupid!

  1. Tack Håkan. Möjligen ett litet tryckfel. Ett ”inte” saknas. /Marianne vH

    Det hjälper att att vara Grötmyndig och anklaga den svenska befolkningen, när man själv har ansvaret och därtill bevisligen misslyckats. Antal döda i Sverige är flera gånger övriga Norden tillsammans.

  2. UTMÄRKTA INLÄGG FORTLÖPANDE. HOPPAS LÄSARNA HJÄLPER TILL SÅ ATT DE FÅR SPRIDNING! UPPMUNTRA GÄRNA DET DÅ DROPPEN URHOLKAR STENEN.
    HÄLSNINGAR
    DAG

  3. Pandemilagsdebaclet hade jag missat. Märkligt och skrämmande, Men den notoriska senfärdigheten verkar vara ett svenskt särdrag sedan kanske 100 år tillbaka. Vi var ju inte direkt förberedda på 30-talet heller.

    Men varför? Vad är det som begränsar oss? Det kan ju inte vara utebliven krigserfarenhet under andra världskriget som fått oss hit. VI var ju senfärdiga redan innan dess vad det verkar??

  4. Jag tänker inte testa mig när jag är frisk. PCR-testet är helt otillförlitligt, det var avsett för forskning och inte för diagnostik. PCR-testet kan inte visa på en pågående infektion. Om någon testar positivt betyder detta inte att den personen faktiskt är kliniskt smittad, är sjuk, eller kommer att bli sjuk.
    Detta är taget från Anthropocene.live
    I övrigt håller jag med dig Håkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.