Det bästa som skrivits om svensk innovationspolitik

IVA:s projektet “Attraktionskraft för hållbar tillväxt” kom med sin första rapport i går, presenterad vid ett stort seminarium i Wallenbergsalen. Arbetet i projektet sker under ledning av Carl Bennet och med Johan Carlstedt som huvudprojektledare. Rapporten är en problematisering – en konstruktiv sådan – av den svenska innovationsstrategin. Ett lysande dokument, långt utöver mina förväntningar.

Rapporten sätter in Sverige i sitt sammanhang. Här finns de utmaningar som Sverige står inför. Vilken position vårt land har idag enligt de internationella index som vi mäts mot. Utifrån detta och den stora regionala undersökningen gör IVA en SWOT-analys, vilka är Sverige styrkor, svagheter, möjligheter och hot? Denna analys är inte slutgiltig – kommer aldrig att vara så – och har givetvis behov av att utvecklas. En ny ansats ska komma i slutet på våren.

Du som villl beställa rapporten kan nu gå till IVA:s hemsida  och här finns en direktlänk till rapporten för nedladdning. Ring till Monica Sannerblom på 08-791 29 43 eller maila henne på monica.sannerblom@iva.se Så snart rapporten finns på en länk för nedladdning ska jag föra in den länken här. Nu funkar det här.

Allt i SWOT-analysen kan jag inte gå in på här, Du måste läsa rapporten, som är mycket lättläst. Men Våra styrkor vill jag ange:

  • Starka områden (brancher) och där också spetskompetens
  • Naturtillgångar och klimat
  • Levnadsmiljö

Våra svagheter, som vi måste få bukt med:

  • Förnöjsamhet och svag självkänsla
  • Kompetensförsörjning
  • Infrastruktur

Hur ser hoten ut?

  • Vi har bristande insikter om vår omvärld
  • Långsamhet och oklarheter i beslutsfattandet
  • Bristfällig samordning av nationella insatser

Som jag skrev inledningsvis är detta en lysande rapport, som dock inte är slutgiltig på långa vägar. Den öppnar dock upp ögonen på beslutsfattare, på alla nivåer.  Inte minst viktigt -nu – är det att den nationella nivån, dvs regeringen tar fatt i dessa frågor. I IVA-rapporten har Stefan Löfvens kommande innovationsråd fått en fin present. Rådet kan börja med att analysera Sverige från ett helhetsperspektiv. Utifrån IVA-rapporten.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Det bästa som skrivits om svensk innovationspolitik

  1. Hej
    Äntligen något reellt att bita i. Intressant att se att vi inte är världsbäst i allt snarare mediokra på vissa områden.
    Ove

  2. Förmodligen en utmärkt rapport men beklämmande att man på denna höga nivå blandar ihop begreppen i en SWOT-analys. Strengths och Weaknesses skall vara EGNA styrkor och svagheter, medan Opportunities och Threats skall beskriva möjligheter och hot i omgivningen (t ex svagheter och styrkor i konkurrerande länder, eller hot och möjligheter som kan komma genom politiska beslut).
    Att vi har bristande insikter om vår omvärld, att det finns långsamhet och oklarheter i vårt beslutsfattande och det råder bristfällig samordning av nationella insatser är naturligtvis egna svagheter – och skall därför placeras under “Weaknesses” i SWOT-analysen och inte under Hot.
    Karl-Gunnar Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.